Amazone de Palmer & Co

Kvalitet ända ut i fingerspetsarna!

Information om kooperativet

Palmer är ett kooperativ bestående av över 200 odlare med odlingar i Côte de Sézanne, Côte des Bar och Marne-dalen. Samtliga odlingar ligger i Premier- eller Grandcru-byar.

Kooperativet grundandes strax efter andra världskriget och närmare bestämt 1947. De första åren tillbringades i Avize men sedan 1959 sker vinifiering och lagring i Reims. De förvärvade champagnehuset H. Goulet och angränsande egendomar vilket gjorde att man fick tillgång till stora underjordiska källare och grottor där man idag lagrar sina viner. Kooperativet består i dag av flera hundra odlare och äger över 400 hektar vinodlingar. Palmer & Co tillverkar c ungefär 1 miljon flaskor om året.

Palmer har ett, eller kanske snarare tre, solerasystem där de sparar champagne från varje årgång. Den är uppdelad i rött vin; Pinot Noir för rosé, Pinot Noir champagne och Chardonnay och totalt innehåller soleran 35 årgångar. Allt för att kunna göra en perfekt blandning av deras champagner.

Palmer har en finurlig lösning för den som vill ha lite mer info om just den flaska man dricker. Via deras ”bottle tracker ID” kan man få ut all den där nördiga informationen som man kan tänkas vilja ha om sin champagne. På en liten svart etikett på flaskan finns en kod som man skriver in på Palmers hemsida och så får man tillbaka info om flaskan.

Av de champagner som mer eller mindre alltid finns på hyllan på Systembolaget är Palmers champagner de vi gärna väljer. Till Amazone de Palmer har Palmer hämtat Chardonnay från premier cru-byarna Trépail och Villers-Marmery och Pinot Noir från grand cru-byarna Mailly och Verzenay. Ungefär hälften av Chardonnayn är hämtad från Palmers 35-åriga Solera. Vanligtvis består basvinet från tre eller fyra års skörd. Den här flaskans basvin innehöll druvor från 2002, 2004, 2005 och 2006. Amazone de Palmer tillverkas ungefär vart 5:e år och ligger alltid minst 10 år på jästen. Vid varje tillfälle tillverkas ca 10.000 st flaskor.

Provsmakning

Färg: Grönskimrande och ljust blekgul.

Bubblor: Små små bubblor som stiger i sakta mak mot ytan

Doft: En doft som tydligt skvallrar om vinets fantastiska kvalitet. Förhållandevis mild men samtidigt komplex och god. Mandelmassa, hagtorn och grapefrukt.

Smak: Underbart komplex smak med inslag av gröna äpplen, grapefrukt, mandelmassa och en perfekt balanserad brödighet.

Innehåll: 51 % Chardonnay 49 % Pinot Noir 

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 6 gram/l

Producent: Palmer & co

Leverantör: Oenoforos AB

Pris: 1.099 kr

Betyg 8,5 av 10

Amazone de Palmer är kort sagt ett mästerverk helt i stil med de ikoniska champagnerna från de stora husen i Champagne. Men till en lite lägre kostnad faktiskt. Det finns ytterst få champagner i den här prisklassen som inte är riktigt riktigt bra och priset är en del i vårt betygsunderlag. Därför blir det faktiskt ett aningen modest betyg trots att detta är en utomordentligt god champagne som vi sannolikt kommer köpa hem flera flaskor av. Den ovala flaskan och den matchande ovala boxen är såklart en detalj som gör Amazone de Palmér till en perfekt gå bort-present till den champagneintresserade. Vi kan också tipsa om att en ny flask- och kartongdesign är på gång så ni som vill köpa den traditionella får passa på att skynda er.

Drick till

Amazone de Palmer är en smakrik champagne som passar bäst till mat eller i alla fall tilltugg. Vi föredrar den till lite ljusare rätter som kyckling eller fisk. Men givetvis går det alltid att dricka en sådan här kvalitetschampagne precis som den är.

Amazone de Palmer finns på flera av Systemboalgets butiker men om man vill beställa den så är beställningsnumret 7947.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: