Hatt et Söner Quattuor BdB Brut 2014

 Välbalanserad, lite ung men trevlig champagne!

 

Information om huset

Hatt et Söner är en ganska intressant kombination av affärsmän och vinodlare som startade redan på 1800-talet då familjerna Vallois och Ruscon startade sin vänskap och sin resa tillsammans. Under inte mindre än tre generationer av söner har de sedan tillverkat champagne och det finns faktiskt ett par svenskkopplingar till detta hus. Sonen till Michel gifte sig med en svenska, Christine, och via den kopplingen finns det några svenska affärsmän som är inblandade i husets affärer. Vi har faktiskt inga bekräftade uppgifter på hur ägarskapet ser ut men vissa säger att Hatt et Söner är det enda svenskägda champagnehuset.

De har en lite intressant affärsmodell där de erbjuder vissa utvalda kunder att skapa en ”personal vintage”. Det innebär att man kan vara med att välja hur champagnen ska lagras mm. Ett väldigt intressant koncept som inte verkar uppskattas lika mycket av champagnekollektivet som av kunderna. Enligt huset måste man få en personlig inbjudan för att få chansen att köpa in sig i en sådan här personlig årgång. Huset verkar generellt sett väcka lite känslor i champagnevärlden.

Huset har sitt säte i Bergéres-les-Vertus och druvorna kommer från odlingar i Côtes des Blancs och byarna Oger, Vertus, Bergéres-les-Vertus och Mesnil-sur-Oger. Som brukligt är i Côtes des Blancs är det Chardonnay som dominerar. Så även i den här champagnen. Vinstockarna är i genomsnitt 35 år gamla, vinifiering har skett på ståltank och ingen malolaktisk jäsning.

 

Provsmakning

Färg: Blekt ljusgul.

Bubblor: Medelsmå bubblor.

Doft: Doftrik med tydliga inslag av krita, gröna blommor, viss nötighet, mandel.

Smak: Mild men förhållandevis lång smak. Hög syra utan att ge ett omoget intryck. Söt citrus. 

Innehåll: 100 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 6 gram/l

Degorgerad: Februari 2012

Producent: Hatt et Söner

Leverantör: Hatt et Söner AB

 Pris: 543 kr

Betyg 7 av 10 

Härligt vågad, lite kitschig design på flaskans etikett matchar inte riktigt innehållet men detta är en helt okej champagne. Kanske blir betyget lite orättvist då en flaska från 2014 gärna får ligga ytterligare 10 år i källaren men vi ville helt enkelt testa den medan det fortfarande finns chans att köpa fler om vi skulle vilja det.

Mild smak utan att bli direkt blek. Vi tror definitivt att det här är en champagne som kommer vara betydligt bättre om ca 10 år men i prisklassen 500-600 kr är det inte svårt för oss att hitta godare champagner.

 

Drick till

Hatt et Söner Quattuor BdB 2014 gör sig utmärkt som välkomstbubbel men kanske ännu bättre till lite enklare tilltugg. Hårdost, löjrom på brioche eller pilgrimsmussla.

 

Glas

Vi provade Hatt et Söner Quattuor BdB 2014 i Zalto universal.

Hatt et Söner finns inte på något systembolag i dagsläget men den går att beställa via Systembolagets beställningssortiment. Då är numret 7696.


Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: