Comtes de champagne 2008 BdB

Champagne av yppersta klass!

Information om huset

Med 6 miljoner flaskor Champagne om året är det familjeägda huset Taittinger en av de absoluta jättarna inom Champagneindustrin. Totalt äger Taittinger 288 ha egna odlingar och dessa täcker ungefär hälften av deras behov. Resten av druvorna köper de in. Totalt tillverkar Taittinger ca 6 miljoner flaskor champagne om året och de exporterar till över 140 länder.

Odlingarna består av 50 % Pinot Noir, 35 % Chardonnay och 15 % Pinot Meunier. Deras prestigechampagne är Comtes de Champagne BdB och detta är en av champagnevärldens mest kända flaskor. Årtalet 2008 är också det ett av de mest klassiska. Till Comtes de Champagne hämtar Taittinger druvorna från fem olika byar i Côte des Blancs; Avize, Chouilly, Cramant, Oger och Mensil-sur-Oger. Alla dessa byar är Gran cru-klassade. Comtes de champagne 2008 är den 37:e årgången sedan cuvée Comtes de champagne började tillverkas 1957. 

5 % av vinet lagras på ekfat och inte mindre än 9 år på jästen.

Provsmakning

Färg: Ljust gul med svagt gröna toner

Bubblor: Medelsmå bubblor.

Doft: Underbart kraftig och karaktäristisk doft som ändå inte blir tung. Grapefrukt, persika, viss blomighet och smörigt brioche.

Smak: Hög syra och komplex smak som är både friskt fräsch samtidigt som den är avancerad och djup. Torr för att vara så pass söt som 9 gram/liter. Även i smaken återfinner vi citrus i form av grapefrukt men även gula äpplen och härlig mineralitet.

Innehåll: 100 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 9 gram/l

Producent: Taittinger

Leverantör: Wine Affair scandinavia AB

Pris: 1795 kr

Betyg 9 av 10

I prisklassen 1.500-2.000 kr är konkurrensen mördande men även i denna hårda konkurrens står sig Comtes BdB 2008 väldigt bra. Smaken är frisk och härligt syrlig och det känns att man dricker ett stycka mästerverk när man dricker den. Mycket god champagne att njuta av men också en mycket fin gåva till den champagneintresserade. Givetvis går den här flaskan att spara i 10 eller 20 år men den är även god att dricka redan nu. Vi ångrar inte att vi köpte en låda men de andra får ligga i källaren några år till. Trots stora skillnader tycker vi oss känna vissa likheter med Krug.

Drick till

Comtes de champagne 2008 passar utmärkt till skaldjur i alla dess former och trots att den är smakrik så gör den inte bort sig som solitär dryck.

Glas

Vi provade Comtes de champagne 2008 i Zalto universal.

Comtes de champagne 2008 finns inte att beställa via Systembolaget för tillfället men det går att beställa 2011 och då är beställningsnumret 53874.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: