Vieille France 2012 – Charles de Cazanove

Vacker och smakrik champagne!

Information om huset

Charles de Cazanove är ett champagnehus med bas i Reims men det var i Avize i Côte de blancs som huset först startade sin verksamhet 1811. Genom åren har huset bytt ägare och flyttat vid några tillfällen. Hemmet har varit i Epernay och nu håller de tilli Reims. Totalt odlar man druvor på ca 200 hektar. De tillverkar över 3 miljoner flaskor om året och Vieille France är ett av deras undermärken. Av de här flaskorna tillverkas inte alls samma volymer som de vanliga champagnerna. Charles de Cazanove är ett champagnehus som är känt för sin dynamiska och livliga stil. En liten rolig champagne som Charles tillverkar är Stradivarius som lånat namn från den italienska fioltillverkaren. Charles de Cazanove använder mest ståltankar som används men även en viss del ekfat. 

En lite rolig detalj kring huset Charles de Cazanove är ett det under ett flertal år ägdes av Moët & Hennessy men 1985 såldes det till familjen Lombard och 2004 bytte det ägare igen, denna gången till Champagnehuset GH Martel & Co.

I just Vieille France-serien har Cazanove en serie champagner som alla levereras i en lite annorlunda flaska (för övrigt samma som deras Stradivarius-serie) och till dessa champagner hämtas druvorna från 35 hektar odlingar i byarna Champillon, Dizy, Ambonnay, Mutigny, Bouzy, Louvois, Chamery, Ecueil, Taissy, Tauxières-Mutry och Fontaine-sur-Ay. Det verkar som att huset tydligt vill särskilja Vieille France från Charles de Cazanoves vanliga cuvéer.

Provsmakning

Färg: Blekt gul. Ljus.

Bubblor: Mycket små bubblor.

Doft: Doftrik och kryddig. Plommon, vanilj, gula äpplen.

Smak: Välbalanserad, fyllig och god smak med inslag av torkade aprikoser, hagtorn och anis.

Innehåll: 100 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 6 gram/l

Producent: Charles de Casanove

Leverantör: Wicked Wine Sweden

Pris: 459 kr

Betyg 8 av 10

Vieille France Blanc de Noirs är en champagne som är tilltalande på flera plan. Dels är det är vacker liten kurvig flaska och dels är det innehåll av klass. Årgången 2012 är dessutom en årgång som allt fler champagneentusiaster börjar se som en av de allra största. Denna champagne är god och den kommer sannolikt bli ännu godare om den får några år i källaren. 10 år är definitivt inte för lite skulle vi säga. En mycket fin årgångschampagne till ett mycket rimligt pris.

Drick till

Vielle France 2012 är kraftig i smaken och den passar utmärkt till lite starkare ost och vällagrad och smakrik lufftorkad skinka.

Glas

Vi provade Vieille France 2012 i Riedel Veritas champagne.

Vieille France 2012 finns på hyllan i flera av Systembolagets butiker och har nummer 2054.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: