André Clouet Chalky Brut

Vacker, helvit och välsmakande!

 

Information om huset

André Clouet är verkligen ett ikoniskt champagnehus och nuvarande vinmakare Jean-Francois Clouet för verkligen den traditionen vidare. Till och med vi här uppe i Skandinavien har hört historier om honom. Huset grundades så tidigt som 1741 och man är sitt närområde troget genom att odla Pinot Noir. Området kring den lilla byn Bouzy är klassat som Grand Cru och här är det mestadels Pinot Noir som odlas. De egna odlingarna omfattar endast 9 hektar men utöver detta köper man in druvor för att klara produktonen av de 600.000 flaskor som årligen produceras.

Vi har tidigare druckit ett flertal av André Clouets champagner och trots att det är uppenbart att det är bra champagne så har vi inte varit nöjda till den nivå att vi uttryckt oss i några lyriska ordalag trots att framför allt deras Dream Vintage-serie är riktigt trevlig. Just Dream Vintage 2008 är riktigt bra och Rosé och Silver är godkända för den summa de kostar. Till den skaran sällar sig nu även Chalky.

Belemnitkritan som gett Chalky dess namn är fossil från Juraperioden för 200 miljoner år sedan. När havet som täckte Frankrika torkade ut för ca 69 miljoner år sedan bildades den unika krit-jordmånen som ger champagne dess unika karaktär. Den vita jordmånen är mager men lagrar värme och vatten på ett sätt som skapar perfekt förutsättningar för att odla druvor till champagne.

Provsmakning

Färg: Mörkt gyllenfärgad

Bubblor: Många små och spridda

Doft: Mogen och kraftig doft med en aning krita. Gula mogna päron, kanderad frukt, russin.

Smak: Syrlig och kraftig smak, särskilt för en BdB. Tydliga mogna gula äpplen, citrus och även i smaken återfinns den kanderade frukten. Belemnitkrita i framförallt eftersmaken.

Innehåll: 100 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 6 gram/l

Degorgerad: Våren 2021

Producent: André Clouet

Leverantör: WineWorld AB

Pris: 469 kr

Betyg 7,5 av 10

 

Chalky är en trevlig champagne att prova men vi hade ärligt talat förväntat oss lite mer ”chalk” (krita). För den som är ute efter en mogen och kraftig smak i en vacker förpackning är detta dock ett bra köp. Prismässigt är den helt okej och det är definitivt en bra champagne rent kvalitetsmässigt. 

 

Drick till

André Clouet Chalky är smakrik och förhållandevis mogen i smaken och den passar utmärkt även till den lite kraftigare måltiden. Tillagade skaldjur, fisk och ljust kött men kanske inte som välkomstbubbel.

Glas

Vi provade André Clouet i Lehmann Lallement no 4.

André Clouet Chalky Brut är en av vinterns nyheter på systembolaget och beställningsnumret är 54533.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: