Vollereaux Blanc de Blanc Brut

Krispig, torr och frisk champagne!

 

Information om huset

Vollereaux är ett hus beläget i Marnedalen strax utanför Epernay. De odlar mestadels Chardonnay på sina 40 hektar odlingar. Vollereaux använder sig av ståltankar i olika storlekar för lagring av sitt vin och har så gjort i inte mindre än 6 generationer. Sedan år 1805 har familjen Vollereaux skördat druvor på sina ägor. Det dröjde dock till 1923 innan de första egna flaskorna i eget namn stod klara. Varje år sedan dess provas årets skörd av vänner och bekanta till familjen.

Drovorna hämtas från Brugny Vaudancourt, Chavot Courcourt, Epernay, Monthelon, Moussy, Pierry, Sézanne, Vinay, Blesmes, Brasles, Château-Thierry, Chézy-in Marne, Essomes-sur-Marne och är fördelade enligt 50 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir och 20 % Pinot Meunier. Vårt exemplar är en Blanc de blanc med druvor uteslutande från Sézanne vilket ger den där härliga friska syran som många förknippar med champagne.

 

Provsmakning

Färg: Gyllene med toner av gul/grönt.

Bubblor: Medelsmå, stilla, spridda bubblor.

Doft: Frisk, syrlig doft med gröna inslag. Citrus, viss nötighet, persika, anis. Aningen mild i doften.

Smak: Härligt frisk och ungdomlig med hög syra utan att bli skarp. Torr smak med inslag av citrus i form av grapefrukt och mandarin, persika.

Innehåll: 100 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 9 gram/l

Producent: Vollereaux

Leverantör: Berntsson brands AB

 Pris: 299 kr

Betyg 7,5 av 10

Trevlig Blanc de Blanc för en mycket rimlig peng. Inte den mest komplexa och unika champagne vi testat men definitivt en trevlig och prisvärd champagne! Vi köpte den för ett par år sedan och betalade 299 kr för den. Dessa månader i källaren gör sannolikt vår flaska betydligt snällare än de eventuellt nyköpta flaskor som man kan köpa på plats i huset nu och det är generellt vår rekommendation att alltid låta nyinköpta NV-flaskor ligga ett år i källaren innan de dricks.

Drick till

Det här är en förhållandevis torr och syrarik champagne som bäst passar till aperitif eller välkomstbubbel men även vit fisk, ostron och getost passar den fint till. Eller varför inte några kuber vällagrad parmesanost?

Glas

Vi provade Vollereaux i Zalto Universal.

Vollereaux Blanc de Blanc går för tillfället inte att köpa på Systembolaget men de har en av husets andra champagner och de rekommenderar vi verkligen att ni testar. Går att söka på Vollereaux på Systembolagets hemsida.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: