Bruno Paillard Blanc de Blanc Grand Cru

Vacker, unik och välsmakande som en riktigt bra champagne ska vara!

Information om huset

Huset Bruno Paillard champagne är ett relativt ungt hus som omfattar 30 hektar i Oger, Le Mesnil Sur Pger, Cumiéres och Verzay. Av de 30 hektaren ligger 12 hektar i Grand Cru-klassade byar. Totalt omfattar odlingarna 100 olika odlingsställen. På dessa egna odlingar räcker till drygt 50 % av de champagner man tillverkar. Sedan start har Bruno Paillard satsat på att skapa en stilren och okonstlad champagne som skiljer sig från andra champagner. Totalt tillverkar Bruno Paillard 550.000 st flaskor per år.

Lagring sker både på ekfat och i ståltankar och Bruno Paillard, Alice Paillard och vinmakaren Laurent Goyet testar alltid vinet innan de komponerar årens cuvéer. 50 % av skörden sparas som reservviner. Man använder sig generellt sett av längre lagring än de flesta andra champagnehus och odlare. 1983 var året då Bruno Paillard blev första champagnehus att alltid redovisa datum för degorgering på varje flaska. En trend som många därefter följt. Bruno är en välkänd person i Champagne och inom champagnetillverkning och han har även kopplingar till BCC (ägaren till Lanson, Chanoine Frères, Besserat de Bellefon, Boizel, de Venoge, Pilipponnat, Alexandre Bonnet och Maison Burtin).

Bruno Paillard Blanc de Blanc innehåller reservvin från inte mindre än 25 olika årgångar ända bak till 1985.

Provsmakning

Färg: Ljus, vackert champagnefärgad

Bubblor: Mellansmå förhållandevis stilla bubblor

Doft: God och förhållandevis mild doft med inslag av mandelmassa, grapefrukt, hagtorn och lychee.

Smak: Välsmakande, komplex och unik smak med tydliga inslag av hagtorn, vita blommor, grapefrukt och en nötighet.

Innehåll: 100 % Chardonnay 

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 5 gram/l

Degorgerad: Oktober 2020

Producent: Bruno Paillard

Pris: ca 700 kr

Betyg 7,5 av 10

Allt från det estetiska med etikett, flaska och färg på champagnen är tilltalande och för att inte riskera kvaliteten levereras flaskan med ett skyddande cellofan-papper som främst för tankarna till Cristal som levereras med samma typ av gula cellofan. När vi ändå är inne och jämför så känner nog alla igen formen på flaskan och många kan tro att den är hämtad från Bollinger men ryktet säger att Bruno var först och att Bollinger började använda den typen av flaska efter Bruno.

Detta är kort sagt en mycket god champagne som passar till de flesta tillfällen. I den här prisklassen finns det dock många goda champagner så konkurrensen är hård.

Drick till

Det här är en förhållandevis smakrik champagne som inte alls gör bort sig som måltidsdryck men likt de allra flesta yngre blanc de blancs går den utmärkt att dricka som solitär dryck. Till en lagrad ost eller en lite lättare måltid med till exempel kräftstjärtar, brioche och syrliga tilltugg passar den utmärkt.

Glas

Vi provade Bruno Paillard Blanc de Blanc Grand Cru i Gabriel glass.

Bruno Paillard Blanc de Blanc finns i dagsläget inte att beställa via Systembolaget men vi hoppas att importören snart kan ta in den så vi kan beställa hem några flaskor.  

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: