Ruinart Blanc de blancs Brut

Underbart vacker liten knubbis som levererar enligt plan.

Information om huset

Ruinart är ett klassiskt champagnehus från Reimes (till och med det allra första enligt egen utsago) som grundades så tidigt som 1729 och bär namnet efter dess grundare Nicolas Irénée Ruinart. Ägare är numera lyxjätten LVMH. I denna ägo är Ruinart i gott sällskap med bland annat Moët & Chandon, Krug och Veuve Clicquot. Nicolas var från början tyghandlare som sadlade om till champagneodlare vilket gör kopplingen till LVMH lite intressant och man kan säga att i och med försäljningen till LVMH 1963 innebar att man gick tillbaka till sina rötter. Fram till det datumet var huset i familjens ägo hela tiden.

Ruinart tillverkar ca 2 miljoner flaskor champagne om året och endast en liten del av dessa druvor kommer från de egna odlingarna. Flaskorna är av den lite knubbigare typen för att knyta an till husets tidiga tid.

Husets grottor innehåller såklart stora mängder champagne och de är så pass unika att de kommit med på UNESCOs världsarvslista. Temperaturen är stabil mellan 10 och 12 grader och mörkret är påtagligt. Att det är helt stilla och därmed ett perfekt ställe att lagra champagne behöver inte nämnas, det är en självklarhet.

Provsmakning

Färg: Ljust ljust gul. Blek.

Bubblor: Många spridda lugna små bubblor.

Doft: Komplex men ändå mild doft med tydliga inslag av citrus, ljus/vit grapefrukt, mineralitet, vita blommor.

Smak: Torr och frisk likt en äkta Blanc de blanc. Även i smaken är citrussmaken tydlig. Vit grape, syrliga äpplen, mineralitet och anis.

Innehåll: 100% Chardonnay

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 9 g/liter

Årgång: NV 

Producent: Ruinart

Leverantör: Moët Hennesy Sverige AB

Pris: 715 kr

Betyg: 7,5 av 10

I vanlig ordning vet man vad man får när man köper champagne från de stora husen; det är sällan riktigt prisvärt men alltid en jämn nivå och en god standard. Detta är inget undantag. Ruinart Blanc de blancs är en god champagne men lite för dyr för att nå de riktigt höga betygen. Det går att hitta liknande champagner till lite billigare peng.

Drick till

Det här är en champagne som fungerar mycket fint som välkomstbubbel, aperitif eller till skaldjur eller fisk. En nästan helt vanlig champagne helt enkelt.

Glas

Vi provade Ruinart Blan de blanc i Riedel Superleggero

Detta en vara som ofta finns på Systembolaget men ibland måste den beställas. Använd artikelnumret 88291 och beställ hem till ert lokala systembolag. Det tar vanligtvis bara några dagar innan den finns att hämta.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: