H.Blin Blanc de Blanc

Frisk och trevlig champagne till ett mycket rimligt pris!

Information om kooperativet

Champagne H.Blin är ett kooperativ från byn Vincelles strax väster om Epernay. Namnet kommer från grundaren Henri Blin som lade grunden till H.Blin strax efter andra världskriget (1947) förenade 29 olika odlare under namnet H.Blin. Totalt samlar kooperativet druvor från 118 hektar vinodlingar och man tillverkar ca 500.000 st flaskor om året. Den dominerande druvan på odlingarna är den lite svåra Pinot Meunier och H.Blin har inte mindre än 3 olika cuvéer innehållande 100 % Pinot Meunier. Det i sig kräver en hel del av vinmakaren. I dagsläget är det Simon Blin, sonson till Henri som styr tillverkningen.

Odlingarna innehåller 70 % Pinot Meunier, 16 % Chardonnay och 14 % Pinot Noir. En smått unik fördelning. Jorden här i Marnedalen är kalkrik och sluttningarna lutar i syd/ost vilket ger de perfekta förutsättningarna för champagne. Mer än 50 % av odlingarna odlas enligt VDC-certifiering för hållbar odling och det är bara en tidsfråga innan de når 100 %.

Provsmakning

Färg: Ljust, blekt gul,

Bubblor: Många, små snabba porlande bubblor.

Doft: Söt, frisk, blommig och ”grön” doft med inslag av Vanilj, gröna äpplen, mineralitet och torkad frukt.

Smak: Rund, frisk och förhållandevis ung smak med tydliga inslag av citrus och gröna äpplen.

Innehåll: 100 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 g/liter

Producent: H.Blin

Pris: ca 290 kr

Betyg 8 av 10

Dags att testa en likaledes vacker som prisvärd Blanc de Blanc och i vanlig ordning blir vi inte besvikna. Det här är en champagne som erbjuder en klassisk champagneupplevelse till en mycket angenäm peng. Det är få champagner i den här prisklassen som når upp till den här standarden och vi kommer definitivt köpa fler flaskor så snart vi kommer tillbaka till Champagne och besöker H.Blin. Själva gården/tillverkningen är inte riktigt så pittoresk som vi ibland ser hos de mindre odlarna men det här är ändå en riktigt hantverkschampagne.

Drick till

H.Blin Blanc de Blanc är en perfekt champagne för sushi, parmesan eller som aperitif på sommarfesten eller välkomstbubblet på bröllopet. Mycket vacker!

Glas

Vi provade H.Blin Blanc de Blanc i Lehmann Jamesse grand champagne.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: