Champagne Devaux Augusta Brut

Välsmakande och prisvärd champagne med en intressant historia.

Information om odlaren

Champagne Devaux Augusta är ett kooperativ i Aube, Côte des bar, som tillverkar champagne i supermoderna anläggningar. De förvarar stora delar av sina reservviner på ekfat vilket ger en härlig tyngd trots den ganska milda doften. Från det att Deveaux grundades 1846 drevs vintillverknignen i fem generationer (där Augusta var nummer två i ordningen). 1987 valde Jean-Pol Auguste Devaux, som saknade arvingar att lämna över gården och tillverkningen till kooperativet som idag driver tillverkningen. Man har också flyttat från Epernay till Aube. Ett lite annorlunda champagnehus/odlare/kooperativ med andra ord. Odlingarna är stora men tyvärr har vi inte lyckats få fram den exakta arealen.

Augusta lagras 24 månader på jästen och det känns tydligt att Chardonnay är den dominerande druvan. Odlingen sker ekologiskt och Devaux har även valt att registrera sina champagner som ekologiska vilket är väldigt ovanligt trots att stora delar av champagnetillverkningen sker enligt de regler som gäller för ekologisk märkning.

Provsmakning

Färg: ljus med guldtoner.

Bubblor: Medelsmå, inte jättemånga.

Doft: Mild doft med inslag av mandelmassa, gula päron och plommon, viss mineralitet.

Smak: Oväntat frisk och komplex smak med tanke å den milda, näst intill bleka, doften. Tydlig citrus, brioche, nötighet, stjärnfrukt och honungsmelon.

Innehåll: 80 % Chardonnay 20 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 g/liter

Årgång: NV 

Producent: Champagne Devaux

Leverantör: Domaine Wines

Pris: 299 kr

Betyg: 7 av 10

Som vanligt när vi är ute och reser tittade vi på vad de lokala butikerna kan erbjuda i champagneväg och då såg vi att detta sydsvenska systembolaget hade 1 flaska Devaux Augusta på hyllan. Det bör nästan ha varit någon som beställt fel för normalt finns den inte på hyllan. Vi skyndande oss till butiken och köpte den. Och vi blev inte besvikna. Men inte heller överförtjusta. Det här är en mycket trevlig dryck, välgjord och välsmakande och till ett mycket bra pris. Trots den låga prislappen finns det ganska hård konkurrens om de allra högsta betygen. 

Går fint att lagra ett år eller fem.

Drick till

Det här är en champagne till de lite lättare, ljusa rätterna. Vitt fisk, naturella skaldjur eller som aperitif.

Glas

Vi provade Champagne Devaux Augusta Brut i våra provningsglas Spieglau Autentis.

Detta en vara som måste beställas. Använd artikelnumret 52494 och beställ hem till ert lokala systembolag. Det tar vanligtvis bara några dagar innan den finns att hämta.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: