Laurent Perrier Grand Siècle no 24

Välsmakande champagne med mycket karaktär från klassiska Laurent Perrier.

Information om huset

Larurent Perrier säljer drygt 7 miljoner flaskor om året vilket gör dem till den femte största tillverkaren av champagne. Vi har tidigare testat ett flertal av deras goda champagner men detta är en nyhet för oss. Huset är ett av de mest klassiska champagnehusen och har anor från 1812. Nuvarande familj köpte huset 1939.

Laurent Perrier är en riktig jätte inom Champagnetillverkning och deras standardchampagne är inte den typen av Champagne vi vanligtvis dricker men det behöver definitivt inte betyda att de inte är bra. Nu är det dessutom dags en av deras specialcuvéer.  Intressant fakta om Laurent Perrier är också att de varit ett riktigt innovativt Champagnehus och det är de som startade trenden att skapa Rosé genom att macarera de röda druvorna. Tidigare hade man blandat i lite rött vin för att få roséchampagne. De var även tidiga med att inför stålfat i tillverkningsprocessen vilket senare blivit en standard i branschen.

Laurent Perrier Grand Siècle No 24 innehåller en blandning av de tre fina årgångarna 2007, 2006 och 2004. Tyvärr hamnar de ofta i skymundan för det fantastiska året 2008 men flera av de närliggande åren är som sagt riktigt fina årgångar. Det gäller även 2009 även om denna flaska inte innehållar några druvor från just det året.

Provsmakning

Färg: Ljust gul

Bubblor: Eleganta små bubblor.

Doft: Mineralitet, citrus, smörig brödighet, ”nyregnad grusgång” och toner av vanilj.

Smak: Kraftfullt och välbalanserad med tydlig syra, anis och citruskaraktär.

Innehåll: 55 % Chardonnay 45 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 g/liter

Årgång: NV (Innehåller druvor från 2004, 20066 och 2006)

Producent: Laurent Perrier

Leverantör: We & wine AB

Pris: 1.599 kr

Betyg: 8 av 10

I vanlig ordning levererar de stora husens prestigechampagner riktigt trevliga upplevelser och detta är verkligen en riktigt god och välgjord champagne! Inte minst det 12 åren på jästfällningen ger en härligt djup smak. Vi kan dock inte släppa tanken på hur mycket kvalitet en mindre odlare skulle kunna leverera för de här pengarna. För helt klart är prisslappen i överkant och den drar faktiskt ner betyget en aning eftersom prisvärdhet är en del i betyget.

Drick till

Det här är en champagne till de lite tyngre rätterna. Kalvkött, pilgrimsmussla och löjrom. Kanske är den lite väl kraftfull för att vara en lämplig välkomstchampagne på festen trots att den fina flaskan inbjuder till det.

Glas

Vi provade Laurent Perrier Grand Ciècle no 24 i Gabriel glas.

Detta en vara som måste beställas. Använd artikelnumret 78621 och beställ hem till ert lokala systembolag. Det tar vanligtvis bara några dagar innan den finns att hämta.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: