Pol Roger Cuvée sir Winston Churchill 2012

Härligt elegant, fräsch och kraftfull champagne!

Information om huset

Pol Roger är ett av de sista familjeägda husen. De har 90 hektar egna vingårdar kring Epernay plus att de köper in nästan lika mycket från de odlare de samarbetar med. Huset är kända för att premiera långa relationer med sina odlare. Finess och elegans är ord som Pol Roger jobbar mycket med. Den årliga produktionen är nästan 2 miljoner flaskor. Just denna champagne är husets kanske mest kända och trots att Winston var känd för att dricka mycket champagne har han aldrig druckit sin egen flaska utan den togs fram först efter hans död. Winston var nära vän med Odette Pol Roger.

Sir Winston Churchill, som är Champagneshusets prestigechampagne är utvald för att visa hur champagnerna från Pol Roger smakade före andra världskriget Då var man känd för potenta, eleganta och kraftfulla viner. Första årgången sir Winston Churchill släpptes var 1984, då innehållandes 1975 års skörd. En lite rolig anekdot är att familjen Churchill godkänner varje årgång av Cuvée Winston Churchil innan den släpps.

Provsmakning

Färg: Ljust gul. Underbart fin och fräsch i färgen.

Bubblor: Medelsmå och många.

Doft: Elegant och komplex doft med inslag av gula äpplen, mineralitet, vita blommor, moget.

Smak: Frisk smak med härlig syra. Lång eftersmak. Gula päron och äpplen, ljus grapefrukt och viss brödighet.

Innehåll: Pinot Noir och Chardonnay (doseringen är hemlig)

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 g/liter

Producent: Pol Roger

Leverantör: Ward Wines

Pris: 1.779 kr

Betyg 9 av 10

Trots sin ungdom är detta en champagne som är riktigt riktigt god redan nu. Den är dock sannolikt ännu bättre om 10-20 år och vi är mycket glada att vi köpt några fler flaskor för senare provningar.

Drick till

Pol Roger sir Winston Churchill 2012 kan med fördel drickas som egen aperitif, välkomstbubbel på det lyxiga kalaset eller till lite rejälare måltid. Efter 10-20 år i källaren har sannolikt mognaden nått en grad då den även fungerar utmärkt till den lite rejälare måltiden bestående av ljust kött eller fisk.

Glas

Vi provade Pol Roger sir Winston Churchill i Zalto universal.

 

Detta en champagne som ofta finns på hyllan på systembolaget. I den mån man måste beställa den så är numret 7548. Var noga med att kolla årgången med butiken om den är viktig för er för Systembolaget har samma beställningsnummer oavsett årgång.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: