Gruet Pinot Blanc

Underbart frisk och ung champagne från ett spännande hus!

Information om huset

Gruet är ett intressant champagnehus på flera sätt. Första gången vi fick upp ögonen för dem var när vi studerade de udda druvorna Arbane och Pinot Blanc. Gruet tillverkar druvspecifika champagner av dem båda och nästa gång vi besöker Frankrike står detta hus högt upp på listan för ett besök. De egna odlingarna omfattar 25 hektar och utöver det så köper de in druvor från granngårdarna.

Familjen Gruet har odlat champagne sedan 1670 och det är Côte des Bar som är deras hemvist. Förutom ovan nämnda druvor odlas även Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay och Petit Meslier. Den stora gården erbjuder odlingar med stor variation vilket också är ett krav för att lyckas med det breda spektrum av druvor Gruet odlar. Vinifiering sker på såväl ståtankar som ekfat.

Provsmakning

Färg: Ljust gul med svagt gyllene toner.

Bubblor: Medelsmå eleganta bubblor som i sakta mak stiger mot glasets yta.

Doft: Mild och frisk doft med inslag av vita blommor, nötiga toner, vanilj,  Den Pinot blanc-specifika doften framträder först när vinet kommer upp i lite varmare temperatur.

Smak: Frisk, mild och förhållandevis ung smak. Honung, blommiga örter, fläder, inslag av gröna äpplen i eftersmaken,

Innehåll: 100 % Pinot Blanc

Alkoholhalt: 12 %

Producent: Gruet

Leverantör: Kiviks musteri/Åkessons vin

Pris: 429 kr

Betyg 8 av 10

Återigen testar vi en champagne gjord på 100 % Pinot Blanc och inte heller den här gången blir vi besvikna. Visst, druvan är lite stökig att odla och skörden blir inte lika riklig som på de tre vanligaste druvorna men vi landar återigen i att det är synd att inte fler odlar mer av denna underbart friska och goda druva. Syran nästintill perfekt balanserad och vi är övertygade om att detta är en champagne som kommer bli ännu godare efter två till fyra år i källaren.

Drick till

Gruet Pinot Blanc är champagnen för möten med riktiga champagneälskare. Och i det sällskapet fungerar den som välkomstbubbel, skaldjur eller till enklare tilltugg. Gärna hårda ostar eller ljust kallskuret.

Glas

Vi provade Gruet Pinot Blanc i Zalto universal.

Detta en vara som måste beställas via privatimport. Använd artikelnumret X5226LP04 om ni vill beställa den här goda champagnen. Det tar vanligtvis bara några dagar innan den finns att hämta upp på ert lokala systembolag.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: