Cristal 2013

En flaska champagnemagi trots sin unga ålder!

Information om huset

Louis Roederer är närmast en institution när det kommer till champagne. Med sin prestigechampagne Cristal har de verkligen lyckats marknadsföra champagne på ett unikt sätt. De har också ett genuint kunnande efter att ha sysslat med champagne sedan 1700-talet. Huset grundades 1776 men tog 1833 namnet Louis Roederer. Totalt tillverkar man ca 3 miljoner flaskor per år. 2/3-delar av champagnen kommer från de egna odlingarna och den sista tredjedelen är köpta druvor.

När det kommer till just Cristal är det dock endast skörd från egenägda, äldre vinstockar som gäller och de ska dessutom vara minst 25 år gamla för att få leverera druvor till Cristal. De flesta är över 60 år. Även hantering och skörd sker på annat vis än vid tillverkning av de vanliga Louis Roederer-champagnerna. Vinstockarna beskärs tidigt på säsongen och skörd och vinifiering sker på manuellt och traditionellt vis. Givetvis ingen konstgödsel eller liknande. Varje enskild odling blir efter skörden jäst för sig och det är först efter första jäsningen som vinmakaren väljer ut och blandar de olika odlingarnas vin. Totalt tillverkas ca 400.000 flaskor årligen. Ca 30 % av basvinet har jäst på ekfat.

Flaskan är vackert klar och det sägs att det är den ryska tsaren som ville ha det så för att lättare kunna se om flaskorna blivit förgiftade. Även den udda platta botten tillskrivs tsaren. Idag har man kvar den platta botten och det känns verkligen konstigt när man håller i flaskan. För att kompensera den genomskinliga flaskan levereras Cristal numer inlindad i orange cellofanplast för att minska UV-strålning.

Provsmakning

Färg: Ljust champagnefärgad. Perfekt färg.

Bubblor: Små eleganta bubblor.

Doft: Diskret och elegant doft med mer eller mindre alla de klassiska champagneattributen.  Doft av syrlig citrus, piggelin, Rabarber, vanilj, och äpple. Komplex och välbalanserad men förhållandevis mild.

Smak: Friskt, perfekt balanserad och härligt fräsch i smaken. Citrus, sötma och vanilj. Ett uns av krita.

Innehåll: 60 % Pinot Noir 40 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 8 g/liter

Producent: Louis Roederer

Leverantör: Vinunic

Pris: 2.150 kr

Betyg 9 av 10

Det är nästan alltid en sann fröjd och glädje att prova de stora husens prestige-champagner och såklart är detta inget undantag. Smaken är fantastiskt god och den är en aning ”snäll” i smaken för att passa allt. Finstämd är ett ord som kommer på tal när vi diskuterar smaken. Självklart är detta en flaska som gärna skulle legat till sig i något år eller tio men vi ville testa den nu för att kunna jämföra med nästa flaska som vi har kvar i källaren.

Betyget borde egentligen blivit lite högre men då vi även väger in priset i betyget så blir det bara blir en 9:a i betyg. Det finns en hel del fantastiska champagner för mindre pengar som är lika bra eller i alla fall nästan lika bra.

Drick till

Cristal kan med fördel drickas som egen aperitif, välkomstbubbel på det lyxiga kalaset eller till enklare tilltugg. Efter 10-20 år i källaren har sannolikt mognaden nått en grad då den även fungerar utmärkt till den lite rejälare måltiden bestående av ljust kött eller fisk.

Glas

Vi provade Cristal 2013 i Zalto universal.

Detta en champagne som ofta finns på hyllan på systembolaget. I skrivande stund i totalt 43 st butiker. Inte i alla såklart men i något bolag i de flesta städer. Var noga med att titta på årgången om ni har några specifika önskemål där för Systembolaget har samma artikelnummer (93453) oavsett årgång.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: