Gruet Sélection Brut

Frisk och okomplicerad till ett mycket bra pris!

Information om huset

Gruet är ett intressant champagnehus på flera sätt. Första gången vi fick upp ögonen för dem var när vi studerade de udda druvorna Arbane och Pinot Blanc. Gruet tillverkar druvspecifika champagner av dem båda och nästa gång vi besöker Frankrike står detta hus högt upp på listan för ett besök. De egna odlingarna omfattar 25 hektar och utöver det så köper de in druvor från granngårdarna.

Familjen Gruet har odlat champagne sedan 1670 och det är Côte des Bar som är deras hemvist. Förutom ovan nämnda druvor odlas även Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay och Petit Meslier. Den stora gården erbjuder odlingar med stor variation vilket också är ett krav för att lyckas med det breda spektrum av druvor Gruet odlar. Vinifiering sker på såväl ståtankar som ekfat.

Provsmakning

Färg: Ljust gul. Vita toner.

Bubblor: Många små spridda bubblor. 

Doft: Frisk och doftrik med inslag av melon, marsipan krita, fläder, grapefrukt och en aning päron.

Smak: Frisk och okomplicerad smak. Päron, persika, ett stänk av potpuri och citrus.

Fakta

Innehåll: 50% Pinot 40% Chardonnay Noir 10% Pinot Meunier

Alkoholhalt: 12 %

Producent: Gruet

Leverantör: Kiviks Musteri

Pris: 197 kr

Betyg 7,5 av 10

När det lanseras en champagne i den här prisklassen brukar vi oftast beställa hem någon flaska för att testa och det är inte sällan vi hittat några riktigt trevliga bekantskaper den vägen. För några år sedan var det Castellane och Louis Massing (innan de ändrade druvsammasättningen) och nu är det dags för Gruet. Det här är långt ifrån den mest komplexa och unika champagne vi druckit men det är definitivt en av de allra bästa i sin prisklass för tillfället! Vi har redan beställt hem en låda för att ha som vardagschampagne.

Speciellt den ovana champagnedrickaren tror vi kan fastna för Gruet och vi kommer använda den som ”instegsbubbel” för att visa för vänner och bekanta att champagne behöver inte alltid vara dyrt för att vara bra. Mycket prisvärd blir sammanfattningen av Gruet Sélection Brut.

Drick till

Hård ost likt Parmesan eller ett lättsaltat chips funkar utmärkt men även som välkomstbubbel funkar Cruet Sélection Brut utmärkt.

Glas

Vi provade Gruet Sélecton Brut i Lehmann A. Lallement nr 4.

Gruet finns att beställa hos systembolaget, beställningsnummer 50272. In och lägg en beställning så kan ni hämta den på ert lokala systembolag inom 8 dagar.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: