Launois Pére & Fils rosé

Vacker och härligt frisk champagne!

Information om odlaren

Launois är en familj som odlat druvor sedan 1872 och dom levererar några riktigt trevliga champagner. Champagne Launois drivs idag av systrarna Caroline och Séverine Launois. Launois Rosé är en av några få av deras champagner som innehåller 100 % Ponot Noir. Launois signaturdruva är annars Chardonnay. Grans Cru-byn Le Mesnil-sur-Oger huserar förutom Launois även berömda his som Salon, Pertois-Moriset och Krug.

Flaskan som Familjen Launois levererar sina champagner i är en av de allra första modellerna av champagneflaskorna. Familjen har ett eget museum kopplat till champagne och champagnetillverkning. Ett eget slott har såklart också familjen Launois och det är väl värt ett besök. Odlingarna återfinns som sagt i Mesnil-sur-Oger som är en del av côte des blancs där man mestadels odlar Chardonnay vilket också syns i de olika cuvéerna. Det är Chardonnay som dominerar ihop med Pinot Noir. Intressant att man väljer att nästan bara göra champagner utan att blanda druvor. Launois Rosé.

Provsmakning

Färg: Aprikosfärgad på gränsen till orange. En helt unik färg för en roséchampagne som vi aldrig tidigare sett.

Bubblor: Många spridda små bubblor som stiger i sakta mak mot ytan.

Doft: Diskret och mild doft med inslag av röda bär, honung, mild citrus visst inslag av torkade blommor.

Smak: Välbalanserad, fruktig, mild och förhållandevis lång smak. Mild citrus, blodgrape, krämig, röda äpplen och bär. Visst inslag av krita.

Innehåll: 100 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 g/liter

Producent: Launois Pére & Fils

Leverantör: Primewine

Pris: 355 kr

Betyg 8 av 10

 

Pinot Noir-druvorna kommer från Mesnil-sur-Oger och lagringen har skett på stålfat och på flaska. Champagnen är lätt att tycka om och det är sannolikt ingen som tycker att det här är en champagne de inte gillar. Den är en aning mild för vår smak men det är å andra sidan en styrka för de med lite mindre champagnevana än vi. Den är kort sagt väldigt lämplig att bjuda era vänner på.

Drick till

Launois Rosé passar utmärkt som välkomstbubbel till den lite lyxigare sommarbjudningen. Detta är en champagne som vi gärna dricker några flaskor av en varm sommarkväll. Till enklare tilltugg som tex ost passar den såklart också utmärkt.

Glas

Vi provade Launois Rosé i Gabrielglas.

Detta en vara som måste beställas via privatimport. Använd artikelnumret X5226LP04 om ni vill beställa den här goda champagnen. Det tar vanligtvis bara några dagar innan den finns att hämta upp på ert lokala systembolag.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: