Perrier Jouët Belle Epoque 2012

En fantastiskt fint balanserad champagne med karaktär och stil!

Information om huset

Perrier Jouët är ett anrikt hus som grundades redan 1811 av Pierre-Nicolas Perrier och Rose-AdélaideJouët. Redan från början fanns en stor passion för design och för naturen och det ser vi ju spår av i den här vackra flaskan. Både på insidan och på utsidan. Flaskans, och Perrier-Jouëts, signatur är daterad 1902 och skapades av den berömde konstnären Emile Gallé. Dessa anemoner är en av champagnevärldens mest kända signaturer. På tal om signaturer så är det chardonnay som är husets signatur-druva och många av deras champagner utgår från just chardonnay.

Provsmakning

Färg: Ljust gul med aningen gröna toner.

Bubblor: Eleganta och små små som stiger mot ytan i elegant tempo.

Doft: Doften är fräsch och komples med inslag av mild citrus, blå plommon, gröna päron, kål och gummi.

Smak: Rund och fyllig och nästintill perfekt balanserad syra/sötma. Persika, plommon, inslag av gumi och citrus i den härligt långa eftersmaken.

Innehåll: 50 % Chardonnay 45 % Pinot Noir 5 % Pinot Meunier

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 8 g/liter 

Producent: Perrier-Jouët

Leverantör: Pernod Ricard Sweden AB

Pris: 1.450 kr

Betyg 9 av 10

När Perrier-Jouët ska göra en prestigechampagne lämnar de inget åt slumpen. Pinot Noir-druvorna hämtas från de bästa av vingårdar i Verzy och Mailly och från Côte des Blanc hämtas Chardonnay. Allt för att hitta den perfekta smaken som varit Belle Epoques signum sedan 1964 då den allra första flaskan tillverkades.

Perrier-Jouët själva kallar sin Belle Epoque för ”iconic masterpiece” och vi är beredda att hålla med. Det här är en champagne med 100 % klass och den känns förhållandevis mogen trots sin ungdom. Vi är dock övertygade om att 5-10 år i källaren kommer göra den gott.

Betyget är prisjusterat på så sätt att vi anser att man kan ställa högre krav på en dyrare champagne än på en billigare. Om priset varit lägre hade det gett ett högre betyg för detta är verkligen en fruktansvärt god och välgjord champagne.

Drick till

Belle Epoque är en fräsch och förhållandevis mild trots att det är lite av en tyngre champagne. Det gör att det går fint att dricka den som aperitif men vi föredrar Belle Epoque till mat. Räkor, löjrom eller parmesan parar sit till exempel mycket bra till den här fantastiska champagnen.

Glas

Vi provade Belle Epoque i Lehmann Grand champagne.

Detta en vara som finns på hyllan på många systembolag men nu blir det årgång 2013 som kan köpas. Systembolaget använder dessutom samma artikelnummer (87914) oavsett vilken årgång det handlar om. Det kan vara bra att ha med sig.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: