Hervé Dubois Brut Réserve

Ung fräsch och blommig

Information om odlaren

Hervé Dubois är den där lilla odlaren som man allt för sällan hittar. Här i Avize (Côte des Blancs) odlar familjen druvor sedan 1920 och som man gör det! Trots, eller kanske tack vare, den minimala arealen på blott 7,5 hektar lyckas Hérve Dubois verkligen föra sina förfäder Paul, Monique och Jeans arv vidare med den äran. Lite extra kuriosa är att Monique är släkt med familjen Lemaire som också är en fantastiskt liten champagneodlare. När vi ändå talar om familjen och namnet Dubois så får vi till vår besvikelse meddela att vi inte hittat några kopplingar till den framlidne svenske komikern Micke Dubois. Historien berättar om att gården från början var en hästgård där Paul hade lite hästar som han använde för att transportera druvor och champagne åt andra odlare och hus. När gården i Avize fick klassificeringen Grand Cru lite senare så valde Paul att börja odla druvor. 1981 började produktionen bära det egna namnet.

Hervé Dubois använder sig inte av någon malolaktisk jäsning av sina Chardonnay-druvor för att uppnå en högre grad av fruktighet och en bättre balans när champagnen lagras. Mestadels tillverar Hervé Dubois champagne av Chardonnay som står för hela 60 % av odlingarna.

Provsmakning

Färg: Ljust gul med gröna toner.

Bubblor: Många små ivriga bubblor, spridda i glaset.

Doft: Härligt frisk och fyllig doft. Komplex med inslag av mineralitet, pelargonia, viss brödighet och gröna äpplen. Viss doft av ung citrus.

Smak: Fräsch, blommig och ung smak. Pelargonia, gröna äpplen och viss brödighet. Härligt syrlig och ung samtidigt som den uppvisar en viss mogenhet. En riktigt trevlig kombination. 

Innehåll: 100 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 g/liter

Producent: Hervé Dubois

Leverantör: Vintrio AB

Pris: 299 kr

Betyg: 9,6 av 10

Druvorna kommer från Grand cru-byarna Avize, Oger och Cramant och det känns redan på doften att det här är en champagne med kvalité. Trots att den inte är årgångsklassad är detta definitivt en champagne som kan lagras i 5-6 år utan problem. Vi skulle inte bli förvånade om den fortfarande är god om 10 år.

I den här prisklassen har vi svårt att hitta någon mer prisvärd champagne i de torrare spektret och detta är verkligen en champagne som vi kommer beställa hem fler flaskor av för att vara förberedda på sommarens sammankomster. Vi vågar oss nästan på en gissning att den här kommer snart kosta mer för 299 kr för den kvalité som Hervé Dubois uppvisar är definitivt värd betydligt mer.

Drick till

Självklart går Hervé Dubois Réserve Brut att dricka som välkomstbubbel och till mat rekommenterar vi enklare tilltugg.

Detta en vara som måste beställas. Artikelnumret är 77353 och det tar vanligtvis bara några dagar innan den finns att hämta upp på ert lokala systembolag.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: