Bergeronneau Marion Cuvée Saint Lié

Estetik, klass och smak i en och samma flaska!

Information om odlaren

Champagne Bergeronneau-Marion är en odlare med odlingar i Ville-Dommange, strax söder om Reims. Vingården är ett familjeföretag som drivs av Florent Bergeronneau, vinodlare i andra generationen, tillsammans med sin hustru Veronique (född Marion). Deras barn är nu på väg in i firman som tredje generationen. Firmans odlingar finns i Montagne de Reims och upp mot St. Thierry-massivet nordväst om Reims. Man odlar till största del Pinot Noir men har även odling av Chardonnay och Pinot Meunier. Man arbetar med hållbara odlingsmetoder och sedan 2004 är både insekts- och ogräsbekämpningsmedel ersatta med miljövänliga alternativ.

Större delen av odlingarna är klassade som Premier Cru och flera av företagets andra viner har erhållit internationella priser och uppmärksamhet. Idag producerar Bergeronneau-Marion 60 000 flaskor. Den största delen av produktionen säljs i Frankrike, men man har även export till Österrike och Italien. Och såklart Sverige.

Cuvée Saint Lié odlas ett och samma fält (parcellaire), det kalkrika fältet ovanför byn Ville Dommanges kapell Saint Lié. Såväl fältet som kyrkan finns avbildat på den vackra flaskan. Som för övrigt är mycket tilltalande. Innehållet är gjort på druvor från en enda skörd; 2017 men den är inte årgångsklassad. Ungdomen gör den krispigt ung men samtidigt är det nästan helgerån att dricka den redan nu. Vi kommer definitivt köpa fler flaskor som ska få ligga till sig lite för även om den är enastående redan nu så kommer den sannolikt vara ännu godare om några år.

Provsmakning

Färg: Blekt gul. Vacker ungdomlig färg.

Bubblor: Stilla, små spridda pelare.

Doft: Komplex och mild doft med diskreta toner av vanilj, mineralitet, mild citrus och päron.

Smak: Frisk, syrlig i en underbar balans. Smaken är lång och innehåller gula päron, Carambola, stjärnfrukt och hasselnöt. Smaken är torr för att vara så pass söt som 8 gram/liter.

Innehåll: 50% Chardonnay, 40% Meunier, 10% Pinot Noir

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 8 g/liter

Producent: F Bergeronneau Marion

Leverantör: Conveija

Pris: 479 kr

Betyg: 9 av 10

Detta är ytterligare en i raden av underbara champagner från vad som växt fram som en av våra absoluta favoritodlare. För den som vill ha en lite yngre och friskare smak än de lite tyngre ekfatslagrade champagner som vi vant oss vid från F.Bergeronneau Marion så är detta ett fantastiskt bra alternativ. En kvalitetschampagne värd varenda krona!

Drick till

Som välkomstchampagne passar cuvée Saint Lié utmärkt men även till skaldjur och gåslever funkar den fint. För att inte tala om vilken vacker gåva en flaska Cuvée Saint Lié är. Vid närmre eftertanke kan vi knappast tänka oss en bättre champagne att servera till det lite finare kalasets välkomstbubbel. Estetik, klass och smak i en och samma flaska!

Detta en vara som måste beställas och Systembolagets artikelnummer är 78153.

Champagenguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: