Joseph Desruets M & T Cuvée Authentique

Härligt smak- och doftrik kvalitetschampagne!

Information om odlaren

I klassiska Hautvillers ligger en klassisk liten familjeodlare med blott 2,2 hektar odlingar vid namn Joseph Desruets. Bara den unika lilla arealen gör det beundransvärt att de kan producera kvalitetschampagner som kan både matcha och bräda många av de stora husen. Familjens anor som druvodlare går tillbaka ända till 1888 och den ekpress som används för att pressa druvorna har faktiskt hängt med ända sedan dess. Och den långsamma pressningen är sannolikt anledningen till den härliga färgen. 

Självklart är odlingen småskalig och precis så genuin som vi älskar. Idag är det Matthias Eun och Thomas Kim som sköter odlingen och vinifieringen som sjätte generationen och totalt tillverkas knappt 30.000 flaskor champagne om året.

Provsmakning

Färg: Vackert mogen färg som drar sig åt aprikos.

Bubblor: Många små bubblor, jämt fördelade i glaset.

Doft: Underbart doftrik med fruktiga och örtiga toner. Torkad frukt, torkade blommor, belemnitkrita, gula mogna äpplen och russin. Härlig doft!

Smak: Smaken är välbalanserad, torr och mogen trots sin ungdom. Sötman lyser med sin frånvaro men trots det upplevs den inte som torr. Tvärtom är detta en champagne med härligt välbalanserad syra. Smak av torkad aprikos, mogna gula höstäpplen och nötighet.

Innehåll: 50 % Pinot Noir 30 % Chardonnay 20 % Pinot Meunier

Alkoholhalt: 12,5 %

Dosage: 4 g/liter

Producent: Joseph Desruets

Leverantör: Tirage Import AB

Pris: 385 kr

Betyg: 8,5 av 10

Joseph Desruets är som sagt en av de där små guldkornen till odlare som vi blir så glada när vi hittar och dom ni förstår är detta inget undantag. Champagnen de tillverkar är ”avancerad” på ett sätt som gör att den kräsne champagneälskaren nästan omedelbart älskar den. Därmed inte sagt att den ovane champagnedrickaren uppskattar detta hantverk i dess fulla potential. Vi tycker sammantaget att Joseph Desruets M & T Cucée Authentique är en okänd juvel som allt för länge fått vara dold för champagneälskarna i världen och vår rekommendation till den som får chansen att köpa en flaska blir: Köp den!

Totalt tillverkas endast 960 st flaskor och vi är glada att vi i Sverige ens fått chansen att ta del av denna småskaliga upplaga.

Drick till

För champagneälskaren är detta en dryck som gärna kan njutas utan någon mat eller tilltugg men tack vare att den är så pass torr och mogen i smaken fungerar den utmärkt till vitt kött eller enklare tilltugg.

Detta en vara som måste beställas och Systembolagets artikelnummer är 7826501.

Champagenguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: