Laurent Perrier Millésime 2008

Frisk, komplex, mild och grön.

Information om huset

Laurent Perrier är ett klassiskt Champagnehus med anor från 1812. Nuvarande familj köpte huset 1939. Laurent Perrier är en riktig jätte inom Champagnetillverkning och det är inte den typen av Champagne vi vanligtvis dricker men det behöver definitivt inte betyda att de inte är bra. Och så är det faktiskt i det här fallet. Detta är en mycket god Champagne trots att den tillverkas i så stor volym. Intressant fakta om Laurent Perrier är också att de varit ett riktigt innovativt Champagnehus och det är de som startade trenden att skapa Rosé genom att macarera de röda druvorna. Tidigare hade man blandat i lite rött vin för att få roséchampagne. De var även tidiga med att inför stålfat i tillverkningsprocessen vilket senare blivit en standard i branschen.

Laurent Perrier är som sagt en jätte i champagnevärlden och dom ägs av en familjestiftelse vid namn Nonancourt Family trust. De äger även De Castellane, Salon och Delamotte och är noterade på en udda fransk börs så det går faktiskt att bli delägare i Laurent Perrier om man vill det.

Laruent Perrier tillverkar sällan årgångschampagner och det är bara de allra bästa åren de gör årgångsklassade champagner och självklart är 2008 ett sådant år. 

Provsmakning

Färg: Klassiskt champagnegul med gröna toner.

Bubblor: Små eleganta bubblor som är samlade i pelare.

Doft: Frisk och förhållandevis mild doft med inslag av melon, mineral, gröna äpplen och gröna päron. Doften känns ung och grön.

Smak: De gröna tonerna återfinns även i smaken och trots att den är frisk och mild känns det att detta är en oerhört välgjord champagne. Melonen återfinns även i smaken och här finner vi även en brödighet och nötighet. De gröna tonerna döljer en diskret smak av citrus.

Innehåll: 50 % Pinot Noir 50 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 8 g/liter

Producent: Laurent Perrier

Leverantör: Altia Sweden AB

Pris: 599 kr

Betyg: 8,5 av 10

Klassiskt champagnehus som på ett elegant vis lyckas tillverka champagne utan att tumma på kvaliteten. Vi vill tro att det beror på att huset är familjeägt men det kan såklart också bero på bra anställda. Laurent Perrier är en av jättarna i Champagne och de har ca 100 ha egna odlingar och köper in druvor från ytterligare 800 ha. Detta är i vilket fall som helst en riktigt god champagne och för att vara en sk nattklubbschampagne så är den ypperlig och sannolikt kommer den vara ännu godare om 10 år. Nu skyndar vi oss ner till vårt lokala systembolag och köper några fler flaskor.

Drick till

Det går att dricka den som solitär dryck likt de flesta champagner men den är förhållandevis komplex trots sin mildhet och vi tycker att den gör sig allra bäst med några kuber parmesan eller annat enklare tilltugg.

Detta en vara som för tillfället finns på ett stort antal systembolag men om den inte finns inne så är Systembolagets artikelnummer är 75308.

ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: