La Chouette de Champillon Rose Brut

Estetiskt tilltalande och en perfekt gåva!

Fakta om odlaren

La Chouette de Champillon Rosé Brut tillverkas av Champagenhuset Autréau de Champillon. Detta är ett hus med förhållandevis stora odlingar (35 hektar) strax utanför Epernay även om de inte kan mäta sig med de stora jättarna. Gården och marken har brukats av familjen sedan 1670. Odlingarna ligger i fyra olika byar, två premier cru-byar (Champillon, Dizy och Hautvillers) och två grand cru- byar (Chouilly och Aÿ). Förutom de egna druvorna köper man in en del druvor från druvodlare i området.

Själva La Chouette är ett samarbete mellan finska Viinities, Toni Immanen och Autréau och det verkar som om samma champagne även säljs med Autréas egna etiketter. Sannolikt är smaken exakt den samma men dessa finns i dagsläget inte tillgängliga på den svenska marknaden.

Efter att ha provat La Chouette de Champillon Blanc de Noir brut hade vi förhållandevis höga förväntningar på La Chouettes roséchampagne.

Provsmakning

Färg: Rostigt röd, väldigt fin!

Bubblor: Många stilla, små bubblor som stiger mot ytan i eleganta pelare.

Doft: Bärig, frisk doft med en frisk mineralitet och en viss jordighet. Röda bär, körsbär, pelargonia, krita, russin.

Smak: Syrlig och blommig smak men inslag av honung utan att smaka sött. De blommiga tonerna från doften återfinns även i smaken liksom de röda bären. Körsbären är inte lika tydliga i smaken men de finns där. Syrlig med en smak av honung utan att bli söt.

Innehåll: 85 % Chardonnay 15 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12,3 %

Producent: Autréau de Champillon

Leverantör: Sophronie AB

Socker: 7 g/liter

Pris: 392 kr

Betyg: 7 av 10

En vacker flaska med ett riktigt trevligt innehåll. Tyvärr upplever vi att champagnen är lite för enkel för att i kombination med prislappen ge de högre betygen. Det finns en uppsjö av liknande roséchampagner i den prisklassen och flera är aningen godare. Den yttre estetik vi förälskade oss i når inte riktigt ända in i drycken och detta är inte samma succé som La Chouette blanc de noirs brut. Detta är dock en fin flaska och en riktigt trevlig dryck. Den passar dessutom utmärkt som gåva.

Passar till

Smaken är lite för tung för att passa som solitär dryck och välkomstbubbel men det funkar. Vi dricker den helst till ett enklare tilltugg. Fungerar även till lättare vitt kött eller vit fisk.

Detta är en vara som måste beställas och beställningsnumret är 74359.

Champagenguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: