Palmer & Co Vintage Brut 2015

Härligt ung champagne utan att smaka omogen!

Information om kooperativet

Palmér är ett kooperativ bestående av över 200 odlare med odlingar i Côte de Sézanne, Côte des Bar och Marne-dalen. Samtliga odlingar ligger i Premier- eller Grandcru-byar. Grunden till Palmér & Co ligger i 7 små odlare som ville satsa på en internationell expansion och för att lyckas med det gick de ihop och skapade Palmér & Co. Namnet sägs vara hämtat från kextillverkaren Huntley & Palmer när man sökte efter ett bra namn för att passa på den Engelska marknaden. Att de valde just en kextillverkare för inspiration till namnet kan mycket väl ha sin förklaring i deras förkärlek för kex och bakverk i sin champagne. En karaktäristiska för Palmérs champagner är just brödigheten. En brödighet som uppnås via att alla deras flaskor ligger lång tid på jästfällningen. Minimum 4,5 år och ofta det dubbla för deras magnumflaskor.

Kooperativet grundandes strax efter andra världskriget och närmare bestämt 1947. De första åren tillbringades i Avize men sedan 1959 sker vinifiering och lagring i Reims. De förvärvade champagnehuset H. Goulet och angränsande egendomar vilket gjorde att man fick tillgång till stora underjordiska källare och grottor där man idag lagrar sina viner. Kooperativet består i dag av flera hundra odlare och äger över 400 hektar vinodlingar. Palmér & Co tillverkar ungefär 1 miljon flaskor om året.

Palmer har ett, eller kanske snarare tre, solerasystem där de sparar champagne från varje årgång. Den är uppdelad i rött vin; Pinot Noir för rosé, Pinot Noir champagne och Chardonnay och totalt innehåller soleran 35 årgångar. Allt för att kunna göra en perfekt blandning av deras champagner. Palmérs chardonnay är lite speciell då den härstammar från de nordliga delarna av Champagne till skillnad från den lite mer vanliga Blanc de blanc-chardonnayn.

Palmér har en finurlig lösning för den som vill ha lite mer info om just den flaska man dricker. Via deras ”bottle tracker ID” kan man få ut all den där nördiga informationen som man kan tänkas vilja ha om sin champagne. På en liten svart etikett på flaskan finns en kod som man skriver in på Palmers hemsida och så får man tillbaka info om flaskan.

Av de champagner som mer eller mindre alltid finns på hyllan på Systembolaget är Palmérs champagner de vi gärna väljer. Just Palmér vinatage är en riktigt prisvärd champagne som legat hela 6 år på jästfällningen.

Provsmakning

Färg: Ljust gul

Bubblor: Många små stilla bubblor

Doft: Mild men doftrik och förhållandevis komplex. Persika, mandelmassa och inslag av ljusa kex

Smak: Frisk och välbalanserad smak med inslag av omogna röda äpplen, mandelmassa, havtorn, brödighet och smöriga kex i eftersmaken

Innehåll: 50 % Chardonnay 50 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 6 gram/l

Producent: Palmér & Co

Leverantör: Oenoforos AB

Betyg 8 av 10

Pris: 379 kr

Palmér Vintage 2015 är en ung champagne som ändå smakar moget men den kommer sannolikt bli ännu bättre av 5-10 år i källaren. Smakrik och välbalanserad men aningen mild. Helt klart är dock att detta är en mycket välgjord och trevlig champagne som vi definitivt kommer köpa hem fler av. 2015 är dessutom ett mycket bra år som kommer klara många år i källaren.

Drick till

Palmer Vintage 2015 passar utmärkt som måltidsdryck. Speciellt till den lite lättare måltiden eller en charkbricka med lufttorkad skinka och vällagrad ost som till exempel comté.

För tillfället finns Palmér Brut Reserve på de allra flesta av Systemboalgets butiker och om man vill beställa den till något av de få som inte har den så är beställningsnumret 7867.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: