André Clouet Dream Vintage 2008

Vackert grön och underbar i såväl doft som smak!

Information om huset

André Clouet är verkligen ett ikoniskt champagnehus och nuvarande vinmakare Jean-Francois Clouet för verkligen den traditionen vidare. Till och vi här uppe i Skandinavien har hört historier om honom. Huset grundades så tidigt som 1741 och  man är sitt närområde troget genom att odla Pinot Noir. Området kring den lilla byn 100 Bouzy är klassat som Grand Cru och här är det mestadels Pinot Noir som odlas. De egna odlingarna omfattar endast 9 hektar men utöver detta köper man in druvor för att klara produktonen av de 600.000 flaskor som årligen produceras.

Vi har tidigare druckit André Clouets non vintage-champagner och trots att det är uppenbart att det är bra champagne så har vi inte varit nöjda till den nivå att vi uttryckt oss i några lyriska ordalag. Rosén och Silver är de som vi ändå ansett vara klart godkända.

Provsmakning

Färg: Gyllengul med gröna toner. Vackert mogen färg.

Bubblor: Många små bubblor. Väl spridda i glasen.

Doft: Intensiv mogen doft av mogna gula höstäpplen, vanilj, mineral och ett uns mandelmassa. Underbar doft!

Smak: Mogna gula äpplen, mineralitet och söt citrus. Smaken är kraftig, syrlig och väldigt lång. Smaklökarna får verkligen sitt lystmäte av småcitrussmaker i eftersmaken. Rund och väl balanserad smak.

Innehåll: 100 % Chardonnay

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: g/liter

Producent: André Clouet

Leverantör: WineWorld AB

Pris: 479 kr

Betyg: 8 av 10

De 36 månaderna på jästfällningen ger en André Clouet Dream vintage 2008 både ett djup och en fräschör som vi tycker oss känna igen hos andra av husets champagner. Ståltankar har använts och detta är verkligen inte den klassiska blanc de blanc-champagnen. Trots att det är en riktigt god champagne så tävlar den i en ganska tuff prisklass. Det finns gott om riktigt fina champagner kring 500 kr och detta blir ingen omedelbar favorit hos oss men den är definitivt god nog för att vi ska åka till närmsta systembolag på måndag och köpa några flaskor till.

Drick till

Självklart går Dream vintage 2008 att dricka som välkomstbubbel men likt de flesta av André Cluoets champagner finns här även ett djup som gör att den även passar till den enklare och gärna ljusa måltiden. Fisk, hård ost, skaldjur eller fågel.

Detta en vara som för tillfället finns att köpa på ett stort antal av Systembolagets butiker men den går inte att beställa. Sannolikt kommer 2008:an snart vara slutsåld och då får man nöja sig med 2009 års Dream vintage. Artikelnumret är 91221.

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: