Pierre Trichet Cuvée 1333

1333 st magiskt goda flaskor!

Information om huset

Pierre Trichet är ett litet hus med endast 4 hektar egna odlingar. Utöver det så köper man in ytterligare druvor för att klara av tillverkningen som årligen uppgår till 70.000 flaskor. Det som gjorde att vi hittade Pierre Trichet var att dom valt att odla Pinot Blanc och det är verkligen en druva som vi tycker att fler odlare borde jobba med för den är underbart frisk och god. I tre generationer har familjen Trichet tillverkat champagne och som dom gör det! Småskaligheten och den relativa ovanligheten i deras champagner har medfört att det är en aning svårt att hitta uppgifter som huset och tillverkningsmetoder men vi tror att de jobbar med ekfat.

Huset grundades 1947 men det var först 1970 som man startade champagneäventyret. De första flaskorna lades på lagring 1971. En lite rolig fakta som vi noterade när vi tittade på deras champagner är att i stort sett alla cuvéer verkar ha samma dosage: 7,8 g/l.

Provsmakning

Färg: Ljust gul. Grönskimrande.

Bubblor: Extremt många ivriga bubblor av medelstorlek.

Doft: Fantastiskt doftrik! Underbar doft med inslag av sötma, russin, mogna gula äpplen, liljor, mineralitet och en ”grönhet” som vi ofta finner i champagne gjord på Pinot Blanc.

Smak: Härligt frisk och mogen smak i en perfekt balans! Mandelmassa, gula mogna äpplen, persika, grönhet och den karaktäristiska fruktiga torrhet som en perfekt använd Pinot Blanc ger.

Innehåll: 100 % Pinot Blanc

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7,8 g/liter

Producent: Pierre Trichet

Leverantör: Kiviks musteri

Pris: 699 kr

Betyg: 9,5 av 10

Basåret i den här champagnen är 2014 men trots den relativa ungdomen levererar Pierre Trichet en mogen smak och doft. Detta är en champagne som definitivt kvalar in på vår topp 10-lista.

Pierre Trichet cuvée 1333 är en smått unik champagne som verkligen bör upplevas om man är en champagneälskare. Vi har redan druckit 2 av de totalt 1333 flaskorna och vi kommer definitivt göra ett försök att köpa upp de kvarvarande också för det här är verkligen en god champagne! Om ni hittar en flaska – köp den! Det enda vi hade velat se en ändring på är såklart numret. Om huset tillverkat 4 st flaskor till så skulle dom visa prov på humor och det hade antagligen inneburit att vi delat ut vår allra första 10-poängare.

Drick till

Funkar fint att dricka till nästan vad som helst men en lättare måltid med ljust kött, skaldjur eller ost är vad vi helst rekommenderar den till. Och det går självklart att njuta den som den ädla dryck den är utan tilltugg också.

Detta en vara som för tillfället finns på ett stort antal systembolag men om den inte finns inne så är Systembolagets artikelnummer är 90568.

Champagenguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: