Duval-Leroy Petit Meslier 2007

En unik champagne som det är få förunnat att prova!

Fakta om odlaren

Duval-Leroy är ett traditionellt familjehus som förfogar över 200 ha odlingar. Ett rejält hus med andra ord även om dom är små jämfört med jättarna i Champagne. Deras storlek gör dock att dom kan experimentera lite med intressanta druvor som Petit Meslier vilket vi är mycket glada över. Idag är det Carol Duval-Leroy som driver vinodlingen och champagnetillverkningen och det är i sanning ett digert arv hon förvaltar. Familjen har odlat druvor och tillverkat champagne sedan 1859 och huset kännetecknas av torra champagner. En lite intressant kuriosa är att Leroy-Duval har odlingar i samliga Grand Cru-byar i Côtes de blacs.

Petit Meslier

Druvan för dagen är Petit Meslier och det är en druva som är känd för sin sylighet och det känns i provningen. Den extrema syran gör att lite längre lagring är att föredra samt att varma år kommer den mest till sin rätt och kan då faktiskt användas för att ”rädda” champagner som annars skulle blivit dåliga. Ett exempel på det är 2017 och 2018 och det kommer sannolikt dröja tills dessa champagner är på marknaden innan vi dricker en champagne med 100 % Petit Meslier igen.

Petit Meslier är en grön druva och är extremt känslig för frost då den knoppar tidigt på våren. Detta gör den är ganska opålitlig vilket förklarar att den inte odlas på särskilt många platser. För några år sedan fanns det enligt uppgift bara 4 ha odlingar med Petit MEslier i Champagne. Efter det ska odlaren Moutard ha planterat en dryg hektar vilket bara det har ökat denna areal med 20 % men det är fortfarande en mycket ovanlig druva.

Provsmakning

Färg: Ljust, ljust grönskimrande gul.

Bubblor: Väldigt många men väldigt små och ganska ivriga.

Doft: Doften är mild och komplex och den liknar inte någon annan champagne vi druckit. Melon, vita tempelblommor, honung, färsk vild ramslök och en aning krita.

Smak: Fantastiskt frisk, fruktig och oerhört komplex smak. Omogen citrus, blodapelsin, gröna äpplen och hög syra. Eftersmaken är lång och härligt syrlig med toner av ek.

Innehåll: 100 % Petit Meslier

Alkoholhalt: 12 %

Producent: Duval-Leroy

Socker: <6 g/l Extra brut

Pris: 922 kr

Betyg: 8 av 10

Denna unika champagne är verkligen en rolig champagne att prova och det faktum att den endast tillverkats i 3.717 flaskor förstärker den känslan ytterligare. Detta är inte en dryck som vi kommer dricka många av och om man inte är en sann champagneentusiast kan vi räkna upp ett ganska stort antal champagner som man kan börja med innan man börjar söka efter Leroy-Duvals Petit Meslier 2007.

Efter ytterligare några år i källaren tror vi att denna kan bli en ännu godare dryck och den bör klara 10 års lagring till utan större problem.

Passar till:

Champagnen är mycket syrlig och fruktig på samma gång. Detta gör den förhållandevis svår att placera ihop med maträtter men vi upplevde den god ihop med lite sötare mat eller efterrätt. Komplexiteten i champagnen gör att den passar trevlig som solitär dryck men det krävs ett väldigt speciellt sällskap för att den ska kunna fungera som välkomstdryck på ett bra sätt.

Detta är en vara som inte går att beställa på Systembolaget eller på annat håll i Sverige och det är besök på plats i Frankrike eller beställning via utländska sida som gäller. Den är rätt så svår att hitta så det krävs en del letande men det går.

Champagenguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: