Launois pére & fils Oeil de Perdrix

Smakrik, doftrik, god!

Dags att återigen testa en av Systembolagets nyheter. Den här gången är det odlaren Launois Pére & Fils blanc de noir som ska provas. Launois är en familj som odlat druvor sedan 1872 och dom levererar några riktigt trevliga champagner. Champagne Launois drivs idag av systrarna Caroline och Séverine Launois. Oeil de Perdix är en av flera champagner som innehåller 100 % Ponot Noir.

Odlingarna återfinns i Mesnil-sur-Oger som är en del av côte des blancs där man mestadels odlar Chardonnay vilket också syns i de olika cuvéerna. Det är Chardonnay som dominerar ihop med Pinot Noir. Intressant att man väljer att nästan bara göra champagner utan att blanda druvor. Oeil de Perdix lagras 4 år på jästfällningen och basåret för den här flaskan är 2013. 

Provsmakning

Färg: Guldfärgad med roströda toner. På gränsen till rosé.

Bubblor: Långsamma medelstora bubblor.

Doft: Underbart god och kraftig doft. Mandelmassa, röda äpplen, russin, krita, mineral.

Smak: Perfekt mogna röda äpplen. Pelargonia, kanderade mandlar och en underbar sötma.

Innehåll: 100 % Pinot Noir

Alkoholhalt: 12,5 %

Producent: Launois Pére & Fils

Leverantör: Prime Wine

Dosage: 8 g/liter

Pris: 379 kr

Betyg: 8,5 av 10

Vacker stilren flaska och lika stilrent innehåll. Vi tycker det estetiska kring champagne är viktigt och där har Launois lyckatas profilera sig riktigt fint med sin karaktäristiska flaska som har formen av en klassisk gammal champagneflaska. Just Oeil de Perdix (som betyder rapphöneöga) finns normalt inte på hyllan utan den får beställas. Deras BdB cuvée Réserve finns däremot på hyllan på ett antal systembolag runtom i landet men det är en helt annan typ av champagne som vi inte ska analysera idag.

Oeil de Perdix passar utmärkt till aperitif, en söt efterrätt, till skaldjur eller ljusare kött.

Detta är en vara som måste beställas och numret är 78369

Champagenguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: