Champagneprovning hos Eva på Torget

Champagneprovning i Kivik

En underbar sensommarkväll blev vi inbjudna till en champagneprovning hos Eva på Torget i Kivik. Arrangör var just restaurangen Eva på torget och gästspelare och provningsvärd var vår favorit bland champagneinportörer: Conveija. Vi anländer till restaurangen Eva på torget, som vi faktiskt aldrig tidigare besökt, i förhållandevis god tid och får en chans att titta på lokalerna i lugn och ro. Vi bjuds på en välkomstdrink i väntan på att hela sällskapet ska anlända. Uppskattningsvis är vi 24-25 personer när alla anlänt vilket fyller den inre delen av restaurangen precis lagom för att det ska kännas välfyllt utan att vara trångt.
Vi hälsas välkomna av ägarna till restaurangen och det visar sig att deltagarna till stor del är stamgäster hos Eva på torget. Detta skapar en familjär stämning som håller i sig hela kvällen.
Erik från Conveija tar därefter tag i taktpinnen och guidar oss igenom sex olika champagner som provas i par om två och två. Champagnen provas i en trevlig och väl avvägd hastighet och vi lyckas till och med äta en förrätt mellan två av paren. Kanske inte optimalt för en exakt jämförelse mellan alla champagnerna men det är inte heller avsikten med den här provningen. Presentation av champagnerna och odlarna framförs med precis rätt detaljrikedom och trots att vi känner till alla odlarna sedan tidigare så lär vi oss något nytt om dem samtidigt som informationen inte riskerar att bli överdrivet detaljerad.
De champagner vi provar är:

  • Bergeronneau Marion Grande Réserve – Som vanligt är Bergeronneau Marion riktigt bra med sin eleganta smak av äpplen, citrus, mineral med en viss sötma! En av de allra godaste champagnerna i sin prisklass.
  • Pertois Lebrun Instant Brut – En riktigt syrlig och torr champagne. Ung på gränsen till omogen i smaken. Smak av äpplen och torr grapefrukt. Inte vår favorit bland de provade.
  • Pertois Lebrun Exahalation – Underbart doftande champagne med doft av lakrits. Torr och fräsch smak med inslag av de klassiska champagneattrubuten äpple, citrus och mineral.
  • Pertois Lebrun Le fond – En unik champagne, ung mycket syra. Smörig i smaken när vi gick tillbaka och smakade igen efter att ha druckit  Bernard Tornay Blanc de Noir.
  • Bernard Tornay Blanc de Noir- Här har vi härliga smaker av päron, äpplen och nougat.
  • Bernard Tornay Grand Cru – En riktigt torr champagne med mycket syra, äpple grapefrukt, mineral.

Vi passade även på att provsmaka David Leclapart som har gjort en riktigt intressant och gudomligt vacker champagne. Detta är en champagne som tillverkas i väldigt liten upplaga (12.000 flaskor) och som säljs på ett fåtal ställen i Sverige. Doften av julbord och kål var överraskande. Smaken var härligt syrlig, torr och väldigt speciell. Detta är ett bevis på Evas fantastiska champagnelista.
Som avslutning på kvällen blev det en flaska Pertois Lebrun 2010. En champagne som likt övriga av Pertois Lebruns champagner är en BdB och härligt torr med rejäl syra. Här börjar åren på flaska ge en mer mogen karaktär med smak av mogen frukt och russin. Vår bedömning är dock att den är väl ung fortfarande.
Förrätten äts mellan första champagneparet och efter hela provningen bjuds vi på en fantastiskt god varmrätt bestånde av en ytterst vällagad torsk. Riktigt god och den näst bästa torsken vi någonsin ätit. Vid ett av våra besök på Sjömagasinet i Göteborg hade faktiskt Ulf Wagner lyckats med den allra bästa torsken och med tanke på det motståndet är andraplatsen verkligen inget att skämmas för. Såväl mat som dryck smakar riktigt riktigt gott och även om vi definitivt kommer återkomma till Eva på Torget på grund av deras fantastiska champagnelista så kommer vi även återkomma för den goda matens skull.
Ett stort tack till Eva, Åke och Erik som gjorde kvällen både smakrik och trevlig!
Samtliga provade champagner finns att beställa på systembolaget. Enklast hittar ni beställningsnummer hos importören Conveija.
ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: