Champagne Guldkula Premier Cru Brut (Edt. No 2)

Guldkula i ny fattning överraskar!

Vi har tidigare druckit Guldkulas champagne utan att genomföra en riktig provning och då har vi i ärlighetens namn inte varit särskilt lyriska över smakupplevelsen. Häromveckan hade vi dock en lite bjudning hemma och när vi såg att det lokala Systembolaget hade Guldkula Edition No 2 på hyllan kände vi att det kan vara värt att köpa en flaska. Sagt och gjort och vi ångrade oss verkligen inte. Guldkula Brut Premier Cru var riktigt god! Vi försökte få klarhet i varför vi hade haft två så olika upplevelser av Guldkula och efter att ha diskuterat lite med vår bloggkollega Mousserande.se insåg vi att det skett en förändring i innehållet i flaskan. De tidigare flaskornas innehåll var helt annorlunda och man tillverkade till och med produkten i ett annat champagnehus. Vad vi kunnat leta fram så tillverkades Edition no 1 av Chanoine Freres och hade druvor förhållandevis jämnt fördelade från alla de tre druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Den upplaga vi provar produceras av Maison Burtin och innehåller 73 % Pinot Noir och 27 % Chardonnay. En ganska stor skillnad med andra ord.
Guldkula är, som ni säkert vet, ingen odlare eller champagnehus utan man köper flaskor med champagne från champagnehus enligt MA-regelverket. Man har i den här flaskan valt att köpa champagnen från Lanson-familjens hus Maison Burtin. Maison Burtin är nog mest kända för sin Champagne Alfred Rothschild.

Provsmakning

Färg: Mörkt guldig, rödguld.
Bubblor: Blandat i det olika glasen, i det ena glaset blev bubblorna konstigt stora medan i det andra var de så där vackert små och eleganta som bara en riktigt väl tillverkas champagne kan leverera.
Doft: En komplex och elegant doft med inslag av röda äpplen, pelargonia, jordig, mineralitet, flinta, inslag av peppar.
Smak: En balanserad smak med förhållandevis hög syra, torkad frukt, unga röda äpplen, citrus och inslag av lakrits. En aningen amper eftersmak med inslag av mogna höstäpplen. Smaken är betydligt torrare än de 9 g/liter som systembolaget anger som sockerhalt. Vi har dock förstått att i just det här fallet har Systembolaget en del fel i sin presentation av drycken så även detta kan vara fel.
Innehåll: 73 % Pinot Noir 27 % Chardonnay
Alkoholhalt: 12,5 %
Producent: Maison Burtin
Leverantör: Guldkula
Pris: 299 kr
Betyg: 7 av 10
Det här är en väl balanserad och trevlig champagne som, likt de flesta instegschampagner, funkar bra till det mesta samtidigt som den inte är fantastiskt till något. Det är dock en instegschampagne av god klass och vi hade faktiskt blivit förvånade om Rickard Juhlin skulle sätta sitt namn på något sämre. Det här är en champagne som verkligen sätter ribban för Guldkulas övriga champagner trots att vi normalt inte är något större fan av Lanson-BCC-husen.
Av egen erfarenhet kan vi informera om att Champagne Guldkula Premier Cru Brut passar mer än utmärkt till naturchips med citroncreméfraiche och löjrom. Självklart passar den även till både fisk och fågel.

Scoop

Systembolaget anger felaktigt att det skulle vara Chanoine Freres som är producent av innehållet i Guldkula Premier Cru Brut men det är Maison Burtin som är producent. Vi gissar att Systembolaget har behållit den gamla producenten, precis som man har behållit samma beställningsnummer. Det här blir lite förvillande för de som vill beställa eller köpa den här produkten. Vi har stött på liknande problem med Loius Massing Réserve Brut där systembolaget behåller samma beställningsnummer för en helt annan produkt. Såväl Chanoine Freres som Maison Burtin ingår i Lanson-BCC-gruppen men det är ändå två vitt skilda hus med geografiskt vitt skilda odlingar.
Det här är en flaska som faktiskt finns på hyllan på ett och annat systembolag och om den inte finns så är beställningsnumret 73077.
ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: