Vincent Joudart Millésime 2014 Brut

Mogen och ung i en underbar balans!

Vid ett besök på vårt lokala Systembolag hittade vi den här flaskan under en skylt ”tillfälligt sortiment”. Det såg intressant ut och vi köpte en flaska för att kunna göra en provning. Det är alltid intressant med nya champagner men efter att ha läst lite kort om Vincent Joudart kändes det här som ett absolut måste att prova trots de unga åren.
Vincent Joudart är en liten genuin kvalitetsodlare av den typ vi tycker allra mest om. På sina 8 ha odlingar odlas alla de tre vanliga druvorna och på dem tillverkar perfektionisten Vincent blygsamma 70.000 st flaskor per år. Men vilka flaskor det är! Likt alla odlare som medverkar i nätverket kring Special Club eller Club Tresors som de också kallas, är detta en kvalitetsodlare ända från druvan till den buteljerade drycken. Den här aktuella flaskan är lagrad på ståltank, på flaska sedan 2015 och degorgerad i februari 2019.

Provsmakning

Färg: Ljust, ljust gul. Nästan lite väl blek med tanke på alla de blå druvor den innehåller.
Bubblor: Många till antalet och härligt eleganta i utformningen. Jämnt spridda i glaset stiger de mot ytan.
Doft: En bärig mneralrik doft där Pinot Noir slår igenom trots att det ensast står för 10 % av innehållet. Doften av grapefrukt, röda sommarbär, vanilj och svartvinbär skapar en underbar mix.
Smak: Smaken är rund och ung utan att vara omogen, syran är dämpad och smaken upplevs nästan mild. En frisk smak av torkad tropisk frukt, lime, viol och eftersmak av röda äpplen.
Innehåll:  60 % Pinot Meunier 30 % Chardonnay 10 % Pinor Noir
Alkoholhalt: 12 %
Producent: Vincent Joudart
Leverantör: Champagnehuset
Socker: 5,4 g/liter
Pris: 396 kr

 Betyg: 7,5 av 10

En Millésime från 2014 ska såklart inte drickas redan nu men vi kunde inte lägga band på oss så vi öppnade en flaska och smakade och det är inget vi ångrar. Det här är en champagne som verkligen levererar. Den är ung utan att vara omogen, syrlig utan att vara torr, dämpad utan att vara mild, kort sagt är det här en komplex champagne i dess ädlaste form! Den är god i dag men sannolikt är den sagolik om 10-15 år och vi kommer definitivt beställa hem några flaskor och spara i källaren.
Likt all champagne är detta en perfekt dryck till löjrom, skaldjur och även fisk. Självklart passar den fint till aperitif eller till välkomstbubblet också även om den kan upplevas en aning överkvalificerad till det sistnämnda.
-Som vanligt är detta en vara som måste beställas och numret är 90116
ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: