Denis Frézier Trois Crus Brut

En härligt prisvärd och trevlig champagne!

I somras såg vi att Systembolaget tagit in en ny liten odlare till beställningssortimentet med ett aningen lustigt namn. Vilken champagnetillverkare heter egentligen Denis? Vi kollade upp odlare lite och kände att det här är definitivt något vi vill prova och beställde hem en flaska. Priset var dessutom förhållandevis modest.
Denis Frézier är en liten odlare som skördar druvor motsvarande 50.000 flaskor om året. Merparten av dessa druvor säljs vidare som druvjuice och man tillverkar endast 20.000 flaskor själva. Det är för tillfället den sjunde generationen Frézier som sköter gården och bröt sig år 2012 loss från ett kooperativ för att istället tillverka och sälja champagne under eget namn. Odlingarna finns i sex olika byar strax utanför Côte des blancs, man odlar Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. All odling är ekologiskt certifierad.

Provsmakning

Färg: Mörkt gyllengul.
Bubblor: Små till storleken men rikliga i antalet. Vackert avvägd hastighet i stigningen mot toppen av glaset i en elegant stil värdig en champagne.
Doft: Mogna gula äpplen, fikon med inslag av brödighet, fikon, krita och sötma/honung. Doften för nästan tankarna till Pinot Noir trots att den druvan helt saknas i den här champagnen.
Smak: Väl balanserad syra med inslag av dadlar, kanderat äpple, gröna äpplen. I eftersmaken har de gröna äpplena förvandlats till mogna äpplen. Smaken erbjuder med andra ord en hel äppelsäsong i  en och samma glas.
Innehåll: 70 % Pinot Meunier 30 % Chardonnay
Alkoholhalt: 12,5 %
Producent: Denis Frézier 
Leverantör: Råda Bubbel 
Socker: 9 g/liter
Pris: 318 kr

Betyg: 7,5 av 10

En välbalanserad champagne som passar till de flesta tillfällen även om vi helst ser den ihop med en väl lagrad ost. Kyckling eller fisk är också lämpliga kombinationer. Denis Frézier Trois Crus Brut är en typisk standardchampagne; väl balanserad och lagom på de flesta punkter men det hade krävts lite mer för att få de riktigt höga betygen. Vi antar att Denis sparar de smakupplevelserna till sina prestige-cuvéer och dem kommer vi definitivt prova framöver.
-Som vanligt är detta en vara som måste beställas och numret är 78533
ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: