Tsarine Brut Rosé

En riktigt fruktig och festlig champagne!

Efter att ha sett den vackra flaska som Tsarine levereras i valde vi att göra en chansning och köpa den. Det är normalt en farlig strategi att köpa på utseendet då vissa döljer lite sämre kvalitet i en vacker förpackning. Så var det inte i det här fallet.
Tsarine Brut Rosé är en champagne som skapats av ett champagnehus med anor från 1730 vilket gör dem till det näst äldsta champagnehuset, nämligen Chanoine Fréres. Chanoine Fréres ägs av BCC som är en av de verkliga jättarna när det kommer till champagne. De äger bland annat Lanson, Philiponnat mfl. Chanoine Fréres är lite av en modern tillverkare och de räds inte för att testa lite olika sätt att packetera champagne. Tsarine började de tillverka som ett sätt att hedra Rysslands historia och vi kan tänka oss att detta är en dryck som säljer bra i just Ryssland. Chanoine Fréres är även huset som tillverkar drycken som återfinns i svenskbekantingen Guldkula.
Tsarine har en hemsida och det är antagligen den sämsta hemsidan någon champagnetillverkare haft någonsin. Den speglar inte alls resten av den här drycken.

Provsmakning

Färg: Vackert skär nyans som snarast kan beskrivas som roströd.
Bubblor: Många bubblor. Lite större än vi är vana vid.
Doft: Doften av söta röda bär, vanilj, rabarber blandas med belemnitkrita. Vissa inslag av apelsin och melon kan skönjas.
Smak: Syrlig smak med inslag av jordgubbar, smultron och lakrits. En härlig kombination av torr sötma och syrlighet med lång härlig eftersmak.
Innehåll: Chardonnay 34 %, Pinot Noir 33 %, Pinot Meunier 33 %
Alkoholhalt: 12 %
Producent: Chanoine Fréres
Leverantör: Chris-Wine AB
Socker: 4 g/liter
Pris: 349 kr

Betyg: 8 av 10

Tsarine är en förvånansvärt god champagne som, även om den saknar en del av den komplexitet vi kan uppskatta i riktigt tunga champagner, har många trevliga egenskaper. Smaken är vackert komponerad och matchar den vackra flaskan. Champagne Tsarine är helt enkelt Prisvärd, vacker och lättsam. Till och med champagne-kändisen Rickard Juhlin har uttryckt sig positivt till Tsarine. Kanske beror det på att Rickards champagne Guldkula tillverkas av Chanoine Fréres.
Tsarine dricks med fördel till fisk och skaldjur eller till en lättare förrätt eller efterrätt. Den går även utmärkt att dricka au naturelle då den är härligt söt, torr och god.
Det går att beställa drycken via Systembolagets beställningssortiment och vissa Systembolag har den faktiskt på hyllan. I dagsläget finns den hos Angereds Torg, Berga (Helsingborg), Hansa Malmö), Drottninggatan 22 (Stockholm). Beställningsnummer 7877.
ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: