Joseph Loriot-Pagel Special Club Millésimé 2012

En komplex och syrlig Special Club helt i vår smak!

Idag har vi valt att prova en champagne innehållande vår favoritdruva; Pinot Meunier. Och inte nog med det, vi har valt att kombinera något av det bästa regionen Champagne kan erbjuda. Pinot Meunier och Special Club! Dessa två förenas här i en näst inteill perfekt syrlig symponi. 
Alldeles i början av vår ”Champagnekarriär” fick vi ett tips av en Champagneexpert; ”hittar ni en Special Club på systembolaget – köp den!” Och det var just vad vi gjorde när vi fick syn på Joseph Loriot-Pagel Special Club. Nu var kanske tipset vi fick lite överdrivet för det finns nästan alltid någon eller några Special Club att beställa på Systembolaget.
Joseph Loriot-Pagel är en genuin liten odlare i byn Festigny och tillverkningen drivs sedan 6 generationer av familjen Loriet-Pagel. Byn ligger vid Marnes strand. Totalt omfattar tillverkningen 9 ha odlingar och man har vissa odlingar även utanför Festigny. Egentligen är Joseph Loriot-Pagel kända för sin fina Blanc de Blanc men i denna Special Club har man endast använt Pinot Meunier. 2012 års druvor kännetecknas av en härlig mognad som endast uppnås vid mycket regn på försommaren och värme i slutet av mognadsperioden. Druvorna skördades på de finaste delarna av egendomen. Man valde att skörda under endast dagar (21 och 23 september) för att fånga druvorna i dess perfekta mognad. Champagnen är vinifierad på små ståltankar, malolaktisk jäsning, och därefter lagrad 5 år på flaskorna. Tappad på flaskor den 19 mars 2013. Man tillverkade endast 3600 st flaskor va den här Champagnen.

Provsmakning

Färg: Gyllengul, aningen blek.
Bubblor: Rikligt med bubblor, ivriga och förhållandevis stora.
Doft: En underbart frisk doft av Pinot Meunier gör sig påmind när vi doftar på glaset. Vi känner en frisk doft av päron, mogen frukt, körsbär, Belemnitkrita, läder och lite honung.
Smak: Smak av mogna äpplen, härligt syrlig och torr.
Innehåll: Pinot Meunier 100 %
Alkoholhalt: 12 %
Producent: Loriot-Pagel
Leverantör: Champagnehuset
Socker: 7 g/liter
Pris: 496 kr
  

Betyg: 8,5 av 10

Detta är en riktigt god och allsidig champagne som klarar av att drickas som en egen liten rätt men den är även tung nog för att använda som måltidsdryck. Kanske gör den sig inte bäst till de blodiga stekarna men den gör definitivt inte bort sig till en lättare kötträtt. 
En oväntad positiv sidoeffekt av de speciella flaskorna som alltid följer med Special Club är att de är lite lägre och bredare än vanliga champagneflaskor vilket gör att de får plats i den vanliga mjölkhyllan i kylen.
Joseph Loriot-Pagel Special Club finns ibland att att beställa via systembolagets utomordentliga beställningstjänst. Om den finns levereras den till vald butik inom 8 arbetsdagar. Ofta inom 4-5 dagar men räkna inte med att den finns för det här är en ganska ovanlig champagne. Däremot finns det nästan alltid lite andra intressanta Special Club-champagner att beställa.
 Länk till odlarens hemsida: Loriot-Pagel
ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: