Belemnit

Belemnitkrita

Champagnes har en speciell jordmån kallas belemnitkrita. Ordet kommer från grekiskans ”Be lemnon” som betyder pil eller spjut. Det är efter formen påbläckfiskarten som i kalkrika marker återfinns som fossil. Belemniter finns över hela jorden och Champagne i Frankrike är ett sådant ställe.
För 69 miljoner år sedan torkade havet som täckte södra England och Frankrike ut. De bildades i samband med det här 350 meter djupa och hårt packade havsbäddar. Jordbävningar gjorde att jordskorpan reste sig och krossades vilket bildade de karaktäristiska ”champagnekullarna”.
Kritan är basisk vilket leder till att druvorna får en högre syra än de skulle fått från annan jordmån. Vatten lagras väldigt bra i kritan och vårregnet kan ge näring till druvstocken under hela växtsäsongen. Kalken värms upp av solen under dagen vilket med hjälp av fuktigheten kan hålla värmen i vinrankorna nattetid.
De tre bästa områdena i Champagne med belemnitkrita anses vara Montagne de Reims, Vallee de la Marne och Cote des Blancs. Här är också samtliga Grand cru byarna belägna.
Kritan är karaktäristiskt vit och ser ut som riktig krita och har man en gång hållt i en bit belemnitkrita och känt lukten så kommer man känna den varje gång man luktar på en flaska Champagne.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: