Billescart – Salmon Brut Sous Bois

Underbar ek både invändigt och utvändigt.

Information om huset

Här har vi champagne från ett hus som grundades redan 1818 och sedan dess har sju generationer fört familjetraditionerna vidare med den äran. Själva det fysiska huset är också värt att nämnas. Det är en riktigt vacker byggnad!

På 1950-talet startade Billescart – Salmon experiment med en långsammare process för att skapa ett vin som särskiljer sig och som doftar underbart. En stor del av ahampagnen lagras i ståltank men en hel del lagras i deras fantastiska ekfat. Sous Bois kommer såklart från dessa ekfat.

Provsmakning

Färg: Väldigt vacker mörkt gul färg. Aningen aprikosfärgad i tonen.

Bubblor: Relativt stillsamma eleganta och ganska små.

Doft: En underbar doft av ek når våra näsor redan när vi närmar oss glaset. Vi känner också doften av gula äpplen, krita, vanilj, gummi och honung. Ekdoften är elegant och och tydlig utan att ta överhanden.

Smak: Förhållandevis kraftig smak med en subtil men tydlig eksmak. Frisk syrlig smak av gula äpplen, ek och mogen citrus. Den ”mogenhet” som kommer av eken balanseras elegant upp av de nästan om omogna gula äpplena. Eftersmaken är god men ganska kort.

Innehåll: 1/3 Pinot Noir 1/3 Chardonnay 1/3 Pinot Meunier

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 7 g/liter

Producent: Billecart – Salmon

Leverantör: Lively Wines Sweden AB

Pris: 599 kr

Betyg: 8 av 10

Huset har en riktigt fin historia och en rejäl repertoar när det kommer till champagner. Inte mindre än 13 olika cuveér kan de presentera för tillfället. På systembolaget finns inte mindre än 7 st av dessa att beställa. Dessutom finns några riktigt intressanta magnumflaskor som vi blir sugna på. Brut Sous Bois är en vacker flaska och redan på etiketten förstår man vad det är man kan förvänta sig. Här har vi ek som går som en röd tråd genom hela upplevelsen. Namnet (betyder ek), etiketten, doften och smaken är alla färgade av eken.

Champagnen är riktigt god och det känns lång väg att detta är ett fint hantverk men för att nå upp till de riktigt höga betygen behöver en champagne i den här prisklassen leverera ännu högre smakupplevelser. För den som är ute efter en förhållandevis tillgänglig ek-upplevelse är detta en mycket bra kandidat.

Drick till

Detta är en ganska matig champagne som kräver en ganska erfaren näsa och mun för att upplevas som solitär dryck. Till mat passar den utmärkt till lite sötare måltider, gärna med dadlar och getost i maten.

Detta en vara som för tillfället finns på ett stort antal systembolag men om den inte finns inne så är Systembolagets artikelnummer är 90560

Champagenguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: