Champagne Gruet Cuvée Arbane

En unik champagne både till innehåll och smak!

Information om huset

Gruet är ett intressant champagnehus på flera sätt. Första gången vi fick upp ögonen för dem var när vi studerade de udda druvorna Arbane och Pinot Blanc. Gruet tillverkar druvspecifika champagner av dem båda och nästa gång vi besöker Frankrike står detta hus högt upp på listan för ett besök. De egna odlingarna omfattar 25 hektar och utöver det så köper de in druvor från granngårdarna.

Familjen Gruet har odlat champagne sedan 1670 och det är Côte des Bar som är deras hemvist. Förutom ovan nämnda druvor odlas även Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay och Petit Meslier. Den stora gården erbjuder odlingar med stor variation vilket också är ett krav för att lyckas med det breda spektrum av druvor Gruet odlar. Vinifiering sker på såväl ståtankar som ekfat.

Provsmakning

Färg: Ljus ljus med lite gröna inslag

Bubblor: Väldigt små bubblor i samlade pelare.

Doft: Doftrik, frisk. Vita blommor, honung, melon, mogen citrus och inslag av kål.

Smak: Frisk, mild och lite söt smak. Välbalanserad och rund smak. Medellång. Citrus, en viss brödighet, grön melon och i allmänhet gröna smaker.

Innehåll: 100 % Arbane

Alkoholhalt: 12 %

Producent: Gruet Champagne

Leverantör: Kiviks musteri/Åkesson Vin

Pris: 599 kr

Betyg 8,5 av 10

Arbane är tillsammans med Petit Messlier de allra minst använda druvorna i Champagne och av de två kniper Arbane sistaplatsen. Lite olika uppgifter gör gällande att endast 1 hektar mark är odlad med Arbane. Trots detta finns det faktiskt några olika champagner innehållandes endast den gröna druvan Arbane. Druvan är känd för att dels mogna ganska sent och dels ge ganska liten skörd. Kanske är det det som är orsaken till att den är så pass ovanlig i champagne.

Gruet Cuvée Arbane är en mycket frisk och god champagne som får oss att önska att fler hus och odlare använde denna bortglömda druva. För oss som älskar druvspecifika champagner blir det en köprekommendation på den här och vi kommer snarast beställa en låda för att kunna använda när vi ska prova druvspecifika champagner.

Drick till

Cuvée Arbane passar som välkomstbubbel till den lite lyxigare sommarbjudningen. Detta är en champagne som vi gärna dricker några flaskor av en varm sommarkväll. Till enklare tilltugg som tex ost eller en charkbricka passar den såklart också utmärkt.

Glas

Vi provade Gruet Cuvée Arbane i Lehmann Absolus 38.

Champagne Cuvée Arbane är ett vin som är ganska svårt att få tag och i men det ska gå att privatimportera i kollin om 6 flaskor via leverantören.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: