Robert Barbichon Brut Bdb

Fantastiska aromer!

Dags igen för att testa en av Systembolagets nyheter. Den här champagnen har funnits hos Systembolaget i några veckor och vi blev nyfikna att testa. Främst var det innehållet som gjorde oss nyfikna. Det hör inte till vanligheterna att det lanseras champagne med Pinot Blanc i.
Robert Barbichon är en odlare i södra Champagne (Gur-sur-Seine) som på sina 9 ha odlar helt enligt biodynamiska principer. Barbichon är kända för sina spännande champagner och vi kan bara hålla med. Det här är en champagne som sticker ut. Man använder sig av både ek- och stålfat i sin viniviering. De använder sig av den udda druvan Pinot Blanc vilket är väldigt annorlunda idag och det var också det som fångade vår uppmärksamhet. Pinot Blanc är en druva som inte är särskilt vanlig i Champagne men desto vanligare i Alsace där man ofta gör cramant av dem. Pinot Blanc är en aromatisk druvsort som ofta doftar gott och det är verkligen något som Roberg Barbichon lyckats med. Doften är ljuvlig!

Provsmakning

Färg: Ljust ljust, blekt gul med gröna toner.
Bubblor: Många små ivriga bubblor som ivrigt söker sig mot ytan.
Doft: Det här är en underbart doftanden champagne. En av de allra godaste champagner vi doftat på. Doften är elegant och diskret. Mineralitet, läder, höstäpple, stjärnfrukt och dessertvin i en fräsch blandning.
Smak: Smaken kännetecknas av hög syra med frisk smak av Granny Smith-äpplen och russin inbäddat i en söt smak av citrus. Smaken är som sagt torrare än de 6 gram socker som den innehåller men samtidigt fräsch och syrlig!
Innehåll: 58 % Chardonnay 42 % Pinot Blanc
Alkoholhalt: 12 %
Producent: Robert Barbichon
Leverantör: Champagnehuset
Socker: 6 g/liter
Pris: 376 kr

Betyg: 8 av 10

Balansen är fin, nästintill perfekt och syran är förhållandevis hög. Detta är verkligen en champagne för dig som söker en syrlig dryck. Eftersom den nästan är årgångsklassad (95 % av druvorna är från 2014) kan vi enkelt sluta oss till att den går att lagra några år och den bör vara som bäst efter 3-5 år i källaren. Vi kommer definitivt köpa en extra flaska och prova kring 2024.
Komplexiteten i den här champagnen visar tydlig på en dimension som Bdb med 100 % Chardonnay inte klarar av att leverera och vi uppskattar verkligen hur Thomas Barbichon lyckats med denna champagne.

Det här är en champagne som passar perfekt till välkomstbubblet om man gillar en riktigt torr och syrlig champagne. Annars passar den utmärkt till den lite sötare maträtten.

-Som vanligt är detta en vara som måste beställas och numret är 78891
Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: