Miniere Blanc Absolou Cuvée Brut

Underbar syra som möter ekfaten!

Dags att testa ytterligare en av favorithuset Miniéres champagner och idag har vi provat deras Blanc des Blanc: Blanc Absolu. Det här är en av de allra finaste champagneflaskor vi sett och vi har verkligen höga förväntningar inför den här provningen då Miniéres champagner normalt faller oss i smaken.
Minière F&R är en mindre familjeodlare som brukat jorden på sina 8 ha odlingar i Hermonville i fyra generationer. De soliga sydostsluttningarna levererar druvor som, enligt oss, inte kan benämnas med något annat än världsklass. Den mineralrika jordmånen i kombination med lagring på ekfat levererar en helt underbar champagne.
Provsmakning
Färg: Färgen är gul, inte blek men ljust gul. Riktig Chardonnayfärg.
Bubblor: Väl spridda små bubblor i elegant formation.
Doft: Redan i doften slår syrligheten i denna champagne igenom. Vi känner doften av vita blommor och citrus. Doften är förhållandevis mild jämfört med smaken som är desto kraftigare.
Smak: Syran gör sig genast gällande när vi smakar och förutom en tydlig smak som påminner oss om att detta är en champagne som lagrats på ekfat så känner vi citrus, omogna gröna päron och blommor. Den höga syran och ekfaten möts i en kombination som vi aldrig tidigare smaket.
Innehåll: 100 % Chardonnay
Alkoholhalt: 12 %
Producent: Miniére F & R
Leverantör: Conveija 
Socker: 4 g/liter
Pris: 546 kr
Buteljerad: 2007
Årtal: 78 % från 2013 och 22 % från 2012

Betyg: 7,5 av 10

Smaken är underbart frisk och syrlig på gränsen till för hög syra för vår smak men för den som efterfrågar just hög syra torde detta vara en hit. Man behöver bara lukta på glaset för att inse att detta är en välgjord champagne och när man sen smakar den så inser man att den är både mogen och ung på samma gång. Ja det går och vi tror att detta är en flaska som skulle göra sig ännu bättre om 4-5 år. Bra med info på flaskan, som för övrigt är en av de allra finaste vi sett så den som köper på estetik kan beställa en omgående!
Minére Blanc Absolu passar utmärkt till skaldjur, gärna ugnsgratinerade kräftor. Den kan vara en aning avancerad för den oinvigde som vill ha en enkel flaska för välkomstbubblet.
-Som vanligt är detta en var som måste beställas och numret är 77173
Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: