Fantastiskt provning ihop med Pilippe Glavier

Genom lite nätverkande med och kring det fantastiska stället Champagnebaren Forssén & Öberg fick vi möjligheten att träffa personerna bakom den lilla champagneodlaren Philippe Glavier. Det var helt enkelt Philippe och Véronique själva som var i Sverige och berättade om sin vingård och sina champagner. Självklart hade de med sig några varuprover. Och vilka varuprover!
Vingården har sen en längre tid producerat druvor som sålts till ett koopertaiv men 1995 bestämde sig Philippe och Véronique för att sluta sälja sina råvaror och istället förädla dem själva. Inte alla tyckte att det var en lysande idé och bland annat avrådde parets föräldrar från det hela. 1999 köptes i alla fall den första pressen in. Man fick köpa en liten för att den skulle få plats i garaget.
Philippe Glaiiers vingårdar omfattar 4,5 ha och är spridda i fyra olika byar. Alla har Grand cru-läge. På dessa gårdar odlar man enbart Chardonnay vilket placerar dem i en väldigt exklusiv skara. Totalt tillverkar de 25.000 flaskor/år vilket inte är mycket men det kan jämföras med första året då de endast tillverkade 700 flaskor. Inte mindre än 80 % av all deras champagne exporteras vilket vi är glada för.
Kvällens provning innehöll

1. La grâce d´Alphaël

Innehåller druvor från alla 4 byar. Doften är ljuvlig. Så ljuvlig att den med lätthet överglänser smaken.
Doft:  Päron, persika, tropisk frukt i doften. Doftar ljuvligt!
Smak: Torr, syrlig smak med inslag av päron och citrus.
Dosage: 5 g/l

2. Grâce d`Hakamiah

Även här har man använt druvor från alla gårdens fyra byar men annan blandning. Mer från Mesnil/Oger och minder från Cramant/Avize.
Doft: moget, brödigt, russin, aprikoser, lakrits dessertvin, inslag av kokos.
Smak: Mildare smak som samtidigt är torr, om än mindre torr än den La grâce d´Alphaël, omogna äpplen, kokos.  Även här vinner faktiskt doften över smaken för den doftar verkligen underbart.
Dosage: 4g/l

 3. Génésis

Doft: Bröd, gröna druvor, mineral, krita.
Smak: Underbar mild smak! Torr men ändå fruktig. Äpplen och päron. Torkad frukt.
Dosage: 4g/l

4. Folie de Cramant 2012

Folie betyder crazy och den här är verkligen galet god! För att ytterligare understryka det kompromisslösa skapandet har man valt att endast tillverka Filie de Cramant i magnumflaska. Totalt tillverkade de 450 st flaskor av den här årgången och de är inte lätta att få tag i och vi som verkligen älskar eklagrad champagne kommer definitivt köpa ett antal flaskor om vi får chansen.
Doft: Mineral, vita blommor, anis. Komplex och nästan skarp doft. Riktigt kraftig!
Smak: Ekfaten slår igenom tydligt. Mycket komplex och god. Vita blommor. Röda äpplen. Dessertvin.
Dosage: 5g/l
Efter avslutad provning och lite trevliga samtal med Philippe och Véronique vände vi ner till Champagnebaren och åt lite goda delikatesser från köket och passade på att snabbprova ett par nya bekantskaper.

Jean velut l’oubilee

En härligt mogen champagne som till viss del påminde om galningen från provningen. Här har vi ekfatslagrad Chardonnay.
Färg: Mörk för att vara chardonnay
Bubblor: Få, stilla, medelsmå
Doft: Lakrits, ek, anis, mogen frukt, aprikos, nektarin
Smak: Torr, omogna äpplen, körsbär, mogen! Fyller verkligen gommen till bredden.
Fungerar även till den lite tyngre måltiden. Mogen och torr i en underbar kombination.

Lelarge Peguot

Den champagne på den andra delen av skalan för här har man lagrat vinet på ståltank och man har använt 65 % Pinot Meunier, 20 % Pinot Noir och 15 % Chardonnay. Resultatet blir en ljusare och mildare champagne med mer äpple och till kallskuret och ost blir den en aning blek. Den här champagnen passar bättre som mingeldryck eller till den enklare och lite ljusare måltiden.
Färg: Ljust gul.
Bubblor: många små snabba bubblor i centrerade pelare.
Doft: Mild doft med inslag av färskpressad äppeljuice, mineral, gröna päron.
Smak: Mycket Äpple, frisk smak, inslag av enbär.

I vanlig ordning blev såklart detta en trevlig kväll med en hel del nya bekantskaper, god mat och dryck. Det vi tar med oss är att vi såklart snart återkommer till Champagnebaren men vi har även planerat in ett besök hos Philippe och Véronique när vi besöker Frankrike nästa gång.

ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: