Laurent Perrier Brut

Endast priset drar ner betyget!
Mitt under en kortare resa till Paris köpte vi några flaskor Champagne och en av dem var en Laurent Perrier Brut. Den har sedan dess lagrats i vår källare och idag var det dags att prova dem. Trots att Larurent Perrier säljer drygt 7 miljoner flaskor om året så har vi faktiskt aldrig tidigare testat deras Champagner. Resan blev i alla fall mycket lyckad och nu ska det bli intressant att se om drycken blir lika uppskattad. Det här är ett klassiskt Champagnehus med anor från 1812. Nuvarande familj köpte huset 1939.

Laurent Perrier är en riktig jätte inom Champagnetillverkning och det är inte den typen av Champagne vi vanligtvis dricker men det behöver definitivt inte betyda att de inte är bra. Och så är det faktiskt i det här fallet. Detta är en mycket god Champagne trots att den tillverkas i så stor volym. Intressant fakta om Laurent Perrier är också att de varit ett riktigt innovativt Champagnehus och det är de som startade trenden att skapa Rosé genom att macarera de röda druvorna. Tidigare hade man blandat i lite rött vin för att få roséchampagne. De var även tidiga med att inför stålfat i tillverkningsprocessen vilket senare blivit en standard i branschen.

Provsmakning

Bubblor: Medelstora bubblir i rikligt antal. Lugna eleganta.
Färg: Mellangul färg i lite mörkare ton.
Doft: Doften är komplex med många förhållandevis starka inslag. Bland annat mobna bär, russin, citrus, gröna äpplen, mineral och dessertvin.
Smak: Härligt fräsch, syrlig smak med inslag av mogna bär, russin och gröna äpplen. Eftersmaken dröjer sig kvar på ett elegant vis och bubblorna känns mjuka i munnen.
Innehåll: Chardonnay 45 % Pinot Noir 40 % Pinot Meunier 15 %
Alkoholhalt: 12 %
Producent: Laurent Perrier 
Leverantör: Bibendum
Socker: 9 g/liter
Pris: Går inte att köpa längre men motsvarande kostar 419 kr.

Betyg: 8 av 10

En god och smakrik Champagne med både stil och elegans. Samtidigt är den inte ”vår” utan kan uppskattas av de allra flesta. Hade priset varit lite mer i paritet med många andra fina Champagner hade betyget till och med kunnat höjas med något halvt poäng för vi upplever att den är äningen dyr. 

Laurent Perier Brit finns inte längre att köpa men de har en motsvarande produkt som heter ”La Cuveé Brut” och den går att köpa på många systembolag. Priset är 419 kr och den enda skillnaden vi kan se är att man bytt ut 5 % Chardonnay mot 5 % Pinot Meunier.
(Beställningsnummer: 78773)

ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: