Bollinger Special cuvée

En klassisk Champagne som inte riktigt levererar
Vem har inte sett James Bond plocka fram en flaska Bollinger efter att han just genomfört en snygg biljakt eller en strid. Det är inte bara agent 007 som dricker Bollinger utan även sir Winston Churchill hade denna dryck som favorit. Förståeligt kanske men vi hävdar att det finns en och annan Champagne som kan mäta sig med Bollinger special Cuvée. Bollinger har anor ända till 1829 och dess vingård ligger i Aÿ i hjärtat av Champgane.

Champagne ska vara kall, torr och gratis. -W.Churchill

Bollinger är en riktig gigant bland Champagner och med sina 165 ha vingårdar är de en av de allra största producenterna.  I sammanhanget kan vi nämna att Pol Roger innehar i sammanhanget blygsamma 92 ha odlingar. Eftersom Bollinger har statusen Champagnehus har de även rätt och möjlighet att köpa in druvor från andra gårdar för tillverkning av Champagne. De egna druvorna täcker ca 65 % av produktionen. Resten köps in.

Provsmakning

Bubblor: Stora, snabba eleganta bubblor jämnt fördelade i glaset.
Färg: Mörk gyllengul.
Doft: Doften är brödig med inslag av russin, krita, mogna äpplen och russin. Även dessertvin kan vi känna i doften.
Smak: Doften av russin återkommer i smaken. Även mogen frukt, särskilt äpplen känns tydligt i smaken. I övrigt är smaken härlgit torr med en kraftig syra, smaken är kraftig, näst intill skarp. Smaken av Pinot Noir är tydlig.
Innehåll: Pinot Noir 60 % Chardonnay 25 % Pino Meunier 15 %
Alkoholhalt: 12 %
Producent: Bollinger
Leverantör: Arvid Nordqvist vin & Sprit
Socker: 7 g/liter
Pris: 479 kr

Betyg: 5 av 10

Bollinger har en av de finaste flaskorna vi sett med en riktigt smäcker hals. Dess värre levererar inte innehållet riktigt i nivå med skönheten på flaskan. Därmed inte sagt att detta är en oädel dryck. Det är de definitivt inte. Tvärtom är det här en god dryck men vi anser att det finns ännu godare Champagner där ute.
Bollinger är en populär Champagne och finns för det mesta på hyllan hos de flesta systembolag.

ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: