Bernard Tornay Millesime Grand Cru 2008

En Champagne för alla sinnen

Provning av Bernard Tornay Millésime Grand Cru 2008
Efter att ha fått ett tips via en av våra följare på Instagram fick vi upp ögonen för en ny bekantskap. Nämligen Bernard Tornay Millesime Grand Cru 2008. Efter att ha insett att vi inte var ensamma om att ha sett tipset som skrevs helt öppet var vi snabba att beställa ett par flaskor via Systembolagets beställningstjänst till vår nästa provning. Men det visade sig vara ogjort arbete. Alla flaskor var nämligen slut. När vi beklagade oss över denna missade möjlighet visade det sig att vi i vårt nätverk hade en bekant som kunde ordna fram ett par flaskor i tid till vår provning. Det är fantastiskt vad många möjligheter det finns i den tid vi lever i med sociala nätverk och media.
Bernard Tornay är en mindre Champagentilverkare som håller till i Bouzy mitt i Champagnedistriktet. Man tillverkar sina Champagner av egna druvor från de bästa av lägen. Det märks redan när man öppnar korken, häller upp Champagnen i glaset och luktar på den första gången att det här är en förstklassig produkt. Det är inte konstigt att de erhållit en hel drös med priser för den här Champagnen. Och doften är faktiskt det som vi främst tar med oss från denna provning. Bernard Tornay Millésime Grand Cru 2008 luktar fullständigt underbart!

Provsmakning

Bubblor: Många. Medelstora. Bubblorna är jämnstora och stiger genom Champagnen i raka fina linjer. 
Färg: Gyllene gul som en riktig Champagne ska vara. Perfekt färg.
Doft: Doftrik! Detta är en Champagne med både många och starka dofter av russin, citrus, äpplen och en del krita.
Smak: Smaken är härligt mild och rund. Även här återkommer smaker av citrus och russin. Generellt tycker vi att smaken nästan är en aning omogen och vi är glada att vi köpte ett par flaskor till så att vi kan lagra dem och återkomma till denna härliga dryck när den mognat ytterligare.
Innehåll 50% Pinot Noir 50% Chardonnay
Alkoholhalt 12 %
Socker 8 g/liter
Leverantör Conveija
Pris 449 kr

Betyg 8,5

Champagne Bernard Tornay Millésime 2008 är svår att sätta i ett fack. Det är helt enkelt en riktigt god dryck (mild på ett bra sätt) och 2008 är en riktigt bra årgång. Vissa anser den till och med vara den hittills bästa på 2000-talet. Till och med bättre än 2002 som normalt ansetts vara det bästa året. 
Om man bara ska sitta hemma på terrassen kan jag faktiskt tänka mig att man kan öppna en lite billigare flaska än den här men ska men till exempel gå bort till en vin- eller Champagneintresserad vän så är detta den perfekta gåbort-presenten! En lika exklusiv som ovanlig och god dryck. Om man dessutom kan övertyga vännen om att öppna flaska redan under den aktuella kvällen är man en dubbel vinnare. Detta är definitivt en mycket godare och roligare Champagne än till exempel Moët om man vill både dricka eller ge bort och de hamnar i ungefär samma prisklass. 
Nummer på Systembolaget Nr 71379
ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: