Fakta om Champagne – grimman

Dom Pérignon – uppfinnaren

Grimma från Alain Bedel
En av de allra mest kända Champagnerna är Dom Pérignon som är uppkallad efter den gamla benediktmunken med samma namn. Dom levde under senare delen av 1600-talet och på den här tiden var många av vinderna i Champagne fortfarande stilla viner men det fanns såklart en del bubblande Champagner redan då. En stor risk och fara under tillverkningen var korkar och flaskor som gick av och sprack av trycket i flaskan. Dom Perignon sägs vara upphovsmannen bakom den så kallade grimman som idag återfinns på alla Champagner. Det är helt enkelt en säkerhetsanordning som ska förhindra att korken flyger innan man vill det. Grimman är skruvad i 3 varv (6 st halvvarv). Det kan vara en lite kul fakta att veta och skryta med på festen när ni korkar upp.
Dom Pérignon är en riktig kvalitetschampagne och även om den är riktigt dyr tycker jag att ni som inte testat den bör göra det. Välj ett riktigt speciellt tillfälle och köp en flaska. Det här är en av de Champagner som systembolaget har på hyllan som faktiskt är värd att köpa. Bara vid riktigt riktigt speciella tillfällen dock för den är dyr.

Mer fakta om Champagne

Vad är Champagne?

Torr eller söt Champagne?

Grimman

ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: