Charlier & Fils Special club 2005

Doften av ekfat träffar som en knytnäve i näsan

I dagarna släpps den underbart goda Charlier & Fils Special club 2006 på systembolaget och vi tyckte att det var en bra tidpunkt att prova Cgarlier & Fils Special club 2005. Charlier & Fils är en av våra absoluta favoritodlare och vi har tidigare provat mer eller mindre samtliga av deras cuvéer.
Charlier & Fils har sin vingård i Mintiguy sous Chatillon som ligger strax väster om Epernay. De odlar mestadels Pinot Meunier och jäser sitt basvin mestadels på ekfat. En given succé i vår bok och detta är inget undantag. Vingården är trevlig att besöka och detta kommer vara den första gård vi besöker när vi åker tillbaka till Champagne nästa gång. God champagne, trevligt bemötande och fantastiska priser för deras kvalitetschampagne. När ni åker till Frankrike och ska besöka ett Champagnehus är detta ett av de vi rekommenderar. Glöm inte att ta med en rejäl bil.
Charlier & Fils är en är en förhållandevis liten odlare med 15 hektar odlingar och de producerar drygt 100.000 flaskor Champagne om året. En tydlig kvalitetsstämpel är att Charlier & Fils ingår i den sammanslutning av mindre odlare som kallas Special club. (Club Tresors). Detta är ett gemensamt grepp för att lyfta fram de olika husens allra finaste Champagner. Charlier är en av originalmedlemmarna och har varit medlemmar i Special club sedan starten 1971.

Provsmakning

Färg: Mörkt gul. Riktigt vacker champagnefärg.
Bubblor: Många små bubblor i en perfekt spridning i glasen.
Doft: Doften av ek träffar oss likt en knytnäve i näsan och för oss är det en underbar doft. Det är inte bara ek som doftar utan detta är en doftrik champagne. Röda äpplen, vanilj, honung, dessertvin, blommor och krita är dofter som alla letar sig upp i våra nåsor.
Smak: Smaken är likt alla Special club underbart komplex och det känns att det här är en välgjord champagne. I smaken märker vi att de använder sig av gamla ekfat för här tampas eksmaken med russin, nästan övermogna gula äpplen, mineralitet och belemnitkrita. Smaken är komplex och samtidigt mild. Underbart god helt enkelt.
Innehåll: 70  % Chardonnay 15 % Pinot Meunier 15 %Pinot Noir
Alkoholhalt: 12,5 %
Producent: Charlier & Fils
Leverantör: Champagnehuset
Dosage: 6,5 g/liter
Pris: 536 kr

Betyg: 8 av 10

Det här är en champagne av hög klass och den passar kanske lite bättre till den tyngre måltiden än till den enkla välkomstdrinken. Vi känner som sagt igen ekfaten där vinet legat i 8 månader och det märks att ekfaten är perfekt lagrade. Charlier & Fils 2005 är i år 15 år gammal och vi tror att den kommer vara lika god, om inte godare, om ytterligare 15 år.
Charlier & Fils går endast att beställa via Systembolagets privatimport i kollin om 3 flaskor och de släpper snart 2006 och även den får en given köprekommendation i vår bok. Kan man köpa riktig kvalitetschampagne för 546 kr (2006:an är 10 kronor dyrare) så är det bara att slå till. 2006 går att beställa styckevis via Systembolaget.
Som vanligt är detta en vara som måste beställas och numret är 77538
ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: