Pommery Apanage Blanc de blanc

En Kungligt frisk champagne!

En glädjande nyhet för oss var att Pommery släppte en ny BdB och vi beställde såklart en flaska direkt när vi såg det. Tyvärr var vi inte jättesnabba på bollen med att varken beställa eller att prova den men nu är det i alla fall dags.
Pommery är ett av de allra finaste gamla champagnehusen. Det är grundat 1836 men det är först 1858 som huset fick nuvarande form. Då togs det över av Madame Pommery som ändrade om en hel del och som skapade det hus vi känner igen än i dag. Madame Pommery, eller Louise som hon egentligen hette var bland annat först med en torr (brut) champagne 1874. Detta var inget man jobbade med på den tiden. Huset är som sagt ett hus och de skiljer sig en aning åt från våra normala champagner men det här är ett tydligt tecken på att det finns guldkorn både bland odlarna och bland husen.
Huset Pommery ligger strax utanför Reimes och de har en särskild koppling till Sverige och det svenska kungahuset och Pommery har serverats på såväl kungens och drottningens som kronprinsessans bröllop. Det var kanske denna koppling som gjorde att just Apanage premiärsläpptes i just Sverige när den lanserades 2018. Vi känner oss både hedrade och glada över det.

Provsmakning

Färg: Ljust gul. Äkta guldfärg eller som vi benämnde det vid provtillfället: ”Chardonnayfärg”.
Bubblor: Många små bubblor, väl spridda i glaset.
Doft: Päron, smultron, belemnit, mineral och grapefrukt. Dofterna går åt det brödiga och mineralrika hållet och den doftar verkligen härligt komplex utan att bli tung.
Smak: Smaken är frisk, torr och innehåller toner av grapefrukt, gröna äpplen och lakrits.
Innehåll: 100 % Chardonnay
Alkoholhalt: 12,5 %
Producent: Pommery
Leverantör: Domain wines Sweden
Socker: 7 g/liter
Pris: 399 kr

Betyg: 8 av 10

En klassisk champagne som passar utmärkt till välkomstbubbel på sommarfesten eller till en enklare måltid likt en fisksoppa. Vi kan även gå i god för att den passar perfekt till ungsgratinerade havskräftor. Den här champagnen kan man med fördel dricka till det mesta med andra ord och om man vill ge bort en gåva till en champagneälskare så är detta inget dåligt alternativ. Detta är en mycket bra hyllchampagne!
Detta är en vara som inte behöver beställas utan den finns på inte mindre än 85 st systembolag. Vill man ha den levererad till något av de övriga systembolagen så är beställningsnumret 75319
ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: