Olof Viktors café

Recension av ett av Sveriges creddigaste caféer – Olof Viktors på Österlen


Fika på Olof Viktors

En varm sommardag då solens strålar smekte den skånska landsbygden valde vi att göra ett besök på detta populära café. Redan när vi kör in på den grusade parkeringen noterar vi att klientelet som besöker detta café kör förhållandevis fina bilar. Inga Ferraris men där står en Jaguar, en Tesla, ett par av Volvos allra dyraste versioner och ingen av de andra bilarna ser ut att vara mer än något år gamla.

Atmosfär

När vi parkerat bilen och kliver in genom den trånga porten för att nå den stensatta innergården slås vi direkt av den härliga atmosfär som är en stor del av behållningen med Olof Viktorscafé. Innergården är kringbyggd av en 4-längad gård där en del inrymmer bageriet, en del cafét, en del butiken och den sista delen är ett galleri med matsal. Galleriet är prytt med tavlor från den lokala konstnären Ewa Rennstam och vi tycker mycket om hennes tavlor. Så mycket att det faktiskt hänger en sådan på väggen hemma i vår privata bostad.
Cafét består av en del där man beställer och den här delen är modernt inredd med stora glasdiskar och många anställda. Man tar inte kontanter vilket är tydligt uppmärkt. Redan när man ser hur mackor och bakverk är upplagda förstår man att det här är ett café som lägger vikt vid detaljerna. Det ser mycket fräscht och rent ut och uppläggningarna är estetiskt tilltalande. När vi beställt tar vi vår bricka och går ut till borden. Här finns gott om platser att sitta inne men vi väljer att gå ut till trädgården. Här finns rikligt med lummig grönska som skänker sval skugga. Det finns ett fåtal lediga bord och vi väljer ett i kanten av trädgården. Känslan är familjär och hemtrevlig och även om det idag är få barn på plats får vi en känsla av att det här är ett barnvänligt ställe. Speciellt trädgården. Om smakerna (som är en aning avancerade) passar för barn vet vi dock inte.

Mat

Vi har beställt en kycklingmacka och en kräftstjärtsmacka. Båda är snyggt upplagda och rikligt fyllda med tillbehör.
Kycklingmackan ser fin ut och är högt byggd. På en skiva surdegsbröds ligger först en bädd av sallad, på det tomat och kyckling. Ovanpå kycklingen finns en rejält saftig coleslaw som inte bara är god i sig, den fungerar även som sås/dressing till övriga tillbehör. På toppen ligger en lång bit picklad gurka. Den picklade gurkan och coleslaw fick först tankarna att vandra mot hamburgare på något halvsunkigt hak men inget kan vara mer fel. Mackan smakar gott och är kryddad med finess. En pepprig smak utan att smaka peppar. Kycklingmackan får 7 av 10 i betyg.
Kräftmackan är även den snyggt upplagd och även här har man byggt på höjden. Vi kan inte dra oss till minnes att vi nånsin varken ätit eller sett en kräftstjärtsmacka med så här mycket kräftstjärtar på. Väl tilltaget med mat med andra ord. En botten av hembakt bröd toppas med blandad sallad, skivar kokt ägg, lime, kräftstjärtar, het dressing och vad som ser och smakar som vitlöksgroddar. Mackan är god! Den smakar mycket av kräftstjärtarna och även den här mackan är kryddig utan att bli stark. En vinnande kombination helt enkelt. Betyget på kräftstjärtsmackan blir 6 av 10.

Efterrätt

Jordgubbscheesecaken var vacker som en dag och här syns det tydligt att det estetiska är viktigt. Dock lyckas inte smaken riktigt komma upp i de extrema höjder som förväntningarna nått. Smaken är helt okej även om smaken av jordgubbar är minimal. Dessutom är den en aning torr och den känns lite väl vuxen och osötad faktiskt. Här blir betyget inte mer än 3 av 10 faktiskt.
Kolatårtan ser även den magiskt god ut och den är näst intill perfekt i sin konsistens. Även denna efterrätt är mogen i sin smak och det märks att Olof Viktor satsar på lite nyttigare produkter än vad man ofta hittar på ”vanliga” fik. Kolatårtan är inte sötsliskig. Tvärtom är den nästan lite väl försiktigt sötad för vår smak. Den känns lite nyttigare men hade fått bättre betyg om den varit lite sötare. 4 av 10 blir betyget.
Till fikat dricker vi en latte och en mocka. Latten serveras i ett lågt glas och mockan i en mörk temugg. Temuggen känns lite mer unik än glaset och det är också mockan som är godast och den som drar upp betyget för dem båda till 6 av 10. Vi saknade en riktig skumkrona på kaffet.

Service

Personalen är till att börja med många. Det borgar för att kunna ge en bra service, vilket de också gör. Snabb hantering i såväl kassa som i köket. Den ena mackan fick tillagas på beställning och den andra låg färdig men vi behövde inte vänta länge och personalen var mycket trevlig och hjälpsam.

Plus (+)

Den härliga miljön, vacker gård, vacker trädgård, härligt svalkande galleri med sittplatser, bra service, utmanande bakverk.

Minus (-)

Bristen av socker i vissa av bakverken, skumkronan på latten, det väl tilltagna priset (även om det är välförtjänt på flera håll).

Kuriosa

Den här gången väljer vi att avstå den veganska blåbärscheesecaken som vi testade förra gången vi var här. Den såg oerhört vacker ut och det lät nyttigt och bra men den var lite väl nyttig för vår smak.

Sammanfattning

Olof Viktors är absolut ett resmål vi rekommenderar om ni är i närheten av Österlen. Trevlig miljö och nyskapande bakverk som intas under mycket trevliga former. Inte minst möjligheten att sitta i galleriet omgiven av lokal konst gör att det här är ett givet utflyktsmål även om det fortfarande finns förbättringspotential på vissa punkter.
ChampagneGuiden på Instagram: @champagneguiden
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: