Pierre Gerbais L´Originale

Härligt frisk och smått unik champagne gjord på 100 % Pinot Blanc!

Information om huset

 

Huset Pierre Gerbais har sina odlingar i och kring Celles-sur-Ource, Côte des Bar. Här utkanten av Champagne odlar familjen Gerbais druvor sedan åtta generationer. De yngre generationerna har även producerat champagne under det egna familjenamnet. Grundarens brorson Pierre var den som fick namnge produktionen. Pierre Gerbais är mycket övertygad om en naturlig och hållbar odling är viktigt. De var bland de tidigaste odlarna att anamma denna typ av odling. De tidigare använda kemiska bekämpningsmedlen höll på att orsaka ett dödsfall i familjen vilket fick familjen att utesluta kemikalier. Vinstockarna på odlingarna är gamla och de allra flesta stockar är över 50 år gamla. Lagringen sker på ståltank.

Det sydliga orådet Calles-sur Ource är känt för sin Pinot Blanc och det är också det som fick oss att få upp ögonen för den här odlaren. Inte mindre än 4 ha av odlingarna sägs vara beväxta med denna lite udda druva. Det syliga läget här nere i de allra sydligaste delarna av Champagne lämpar sig väl för just Pinot Blanc. Här nere är även jordmånen lite annorlunda än i de norra delarna av Champagne. I likhet med många andra i Celles-sur-Ource odlar familjen Gerbais relativt mycket Pinot Blanc. Pinot Blanc är ingen vanlig druva, mindre än 100 av de 34.000 hektar vinodlingar Champagne består av innehåller Pinot Planc-druvor. Pierre Gerbais kan stoltsera med Pinot Blanc-stockar odlade så tidigt som 1904.

Odlingen och vinifieringen tillåter inga reservviner utan hela skörden används varje år. Detta får till följd att alla Pierre Gerbais flaskor är årgångschampagne även om de inte är klassade som Millésime.

Provsmakning

Färg: Härligt gyllengul! Mer klassisk champagnefärg än så här går knappast att uppbåda.

Bubblor: Många spridda bubblor. Mycket små.

Doft: Härligt frisk doft med bredd och djup. Vita blommor, mineralitet, honung, vanilj. Doften är frisk  med omogna inslag.

Smak: Klassisk Pinot Blanc-smak med fräschör utan att smaka ung. Smaken är komplex och unik. Persika, gröna äpplen och mild smak av citrus.

Innehåll: 100 % Pinot Blanc

Alkoholhalt: 12 %

Dosage: 3 g/liter

Degorgerad: April 2020

Producent: Pierre Gerbais

Leverantör: Caviste

Pris: 600 kr

Betyg 8,5 av 10

Det är sällan vi snubblar över en druvspecifik champagne innehållande Pinot Blanc och vi känner oss riktigt hedrade över att ha fått möjligheten att köpa ett par flaskor av Pierre Gerbais L´Originale 2016. Den tillverkas endast i 2.994 st flaskor vilket såklart gör den lika unik som den smakar. Det här är en upplevelse för den champagneintresserade.

De gamla stockarna känns i smaken och Pierre Gerbais L´Orginale smakar moget trots att den är skördad så sent som 2016. Doften är underbart friskt och komplex och smaken likaså. Detta är en ung champagne och vi tror att efter ett tiotal år i källaren kommer den vara ännu godare. Vi ångrar redan att vi bara köpte två flaskor.

Drick till

Underbart god till hård ost likt Parmesan men även till fisk och kycklingrätter bör Pierre Gerbais L´Originale komma till sin rätt. Det är på gränsen att den klarar sig som solitär dryck om inte gästerna är champagnenördar.

Glas

Vi provade Pierre Gerbais L´Originale i Lehmann Jamesse Grand champagne.

Pierre Gerbais L´Originale säljs normalt inte på Systembolaget men man kan hålla lite koll på importörens hemsida Caviste.se. Där kommer det ibland lite erbjudanden och för den champagneintresserade är det nästan tjänstefel att inte testa den här fantastiska odlaren.

Champagneguiden på Instagram: @champagneguiden

Lär dig mer om Champagne:

Fakta om Champagne – Torr eller söt?

Fakta om Champagne – Grimman

Fakta om Champagne – Belemnit

Fakta om Champagne – Vad är Champagne?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: